Основната тема, която вълнува мнозинството избиратели по време на настоящата

...
Основната тема, която вълнува мнозинството избиратели по време на настоящата
Коментари Харесай

Социолози: Основната тема за избирателите е инфлацията

Основната тематика, която вълнува болшинството гласоподаватели по време на актуалната предизборна акция, е инфлацията. В това бяха единомислещи социолозите Евелина Славкова от „ Тренд “ и Добромир Живков от „ Маркет линкс “, които разясниха в студиото на Euronews Bulgaria предизборните настройки и по какъв начин върви акцията досега.

„ Акцентът на акциите през 2021 година и главният слоган, който се чуваше, беше обвързван с битката с корупцията. Сега тази тематика печели едвам 43%, в случай че мога да употребявам термина „ печели “. Тя е изместена от терзанията на хората за това какво следва през есенния и през зимния сезон, по какъв начин те ще се оправят с повишаващата се инфлация, която удря всеки един от нас като консуматор “, означи Евелина Славкова.

„ В някаква степен войната в Украйна остана на назад във времето, само че не мога да не поддържа, че за съществена част от българското общество социално-икономическата, финансовата тематика, се трансформира в съществена такава. Оттук насетне, това да го трансформираме непосредствено в мотивация за гласоподаване и за присъединяване в изборите, би трябвало малко по-внимателно да погледнем “, сподели от своя страна Добромир Живков.

 
Според мен, три са главните стълба на тази акция. Едни от политическите сили желаят да се борят с следствията от инфлационната рецесия, да възвръщат стабилността, да възвръщат страната от хаоса. Други се борят за промяна на управническия модел, който имахме през последните повече от 10 години. А трети се пробват да играят на геополитическата ос и това опълчване сред евроатлантизъм и проруска ориентировка. Но и трите не могат да бъдат избегнати, не могат да бъдат незасягани в този миг. Защото през последната година и трите дефинират значително дневния ред на нашето общество.
Добромир Живков, „ Маркет линкс “

„ Най-малкото чуваме поръчки за справяне с тези проблеми, които се натрупаха в последната една година. 77% показват, че е доста значимо идващото държавно управление да реши казуса с повишаващите се цени на газа и електрическата енергия. Виждаме по какъв начин обществото е фокусирано най-много върху този проблем. 74% са свързани с опитите на бъдещото Народно заседание и бъдещото държавно управление да взема решение проблеми, свързани с обедняването на българското общество “, уточни Славкова.

 
Всичко е концентрирано върху приходите на хората, инфлацията и невъзможността те да се оправят с повишаващите се разноски – било то комунални, даже и свързани с съществени хранителни артикули. Всяка една политическа мощ, която се пробва да измести фокуса или акцията ѝ е фокусирана върху други тематики, по-скоро ще загуби или няма да бъде чута, в сравнение с ще завоюва позитиви.
Евелина Славкова, „ Тренд “

„ Гледайки общо на нещата, няма по какъв начин да не се съгласим, че всеки се интересува по какъв начин ще премине през тази зима, по какъв начин ще се оправи с разноските си, по какъв начин ще стигне до, да кажем, май месец следващата година “, удостовери Живков.

„ От друга страна, би трябвало да кажем, че има и сегменти в обществото, за които това не е най-важния приоритет. Естествено, това са хората, които са със междинни, над междинни приходи. Има такива сегменти и по тази причина виждаме, че партиите интуитивно, а и освен, се насочват правилно към тези сегменти и се пробват да приказват на своите и на евентуалните си гласоподаватели. Но дано да отбележим: да, евентуално до края на акцията геополитическата тематика ще отстъпва, само че тя стои като един инертен декор върху който могат да се развиват други въпроси – като ценностна ориентировка, като икономическа взаимозависимост, като горивна диверсификация и така нататък И партиите би трябвало да са подготвени да дават отговор при срещите си с гласоподавателите даже на такива въпроси “, счита още социологът от „ Маркет линкс “.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР