Основната причина за най-сериозните инциденти, особено по междуградските пътища, е

...
Основната причина за най-сериозните инциденти, особено по междуградските пътища, е
Коментари Харесай

Изпреварването си остава най-големият риск на пътя

Основната причина за най-сериозните произшествия, изключително по междуградските пътища, е изпреварването. Затова откривателите на катастрофи предизвестяват още веднъж и още веднъж да не се подценяват рисковете при изпреварване. Още повече, че специалистите са потвърдили в изследвания, че спестяваното време от изпреварване нормално е доста по-малко от хипотетичното. Затова не трябва да се поддавате на личното си неспокойствие и да се изкушавате от рискови маневри за изпреварване, поучават специалистите по пътна сигурност.

Обикновено две са грешките които предизвикват съществени произшествия на пътя – неверната преценка на скороста и дистанцията. Последствията са сериозни обстановки и прекомерно постоянно съществени произшествия. Според статистиката животозастрашаващите пострадвания са с съвсем 40 % повече при катастрофи при изпреварване, в сравнение с при други произшествия.

Експертите по сигурност на придвижването се базират на следното предписание: За да можете безвредно да изпреварите друго транспортно средство спазвайки позволената оптималната скорост, би трябвало да имате образен обсег от минимум 700 метра, а насрещната лента би трябвало да е забележима и ясна! Сметнато е че в случай че желаете да изпреварите камион, който се движи вярно с 60 км/ч, се нуждаете от чист сектор от съвсем 600 метра от началото на изпреварването маневра.

Въпреки това, доста водачи подценяват фактора видимост или дистанцията, което им е належащо, с цел да изпреварят безвредно транспортното средство начело. Това постоянно води до сложни обстановки за всички участници в придвижването, когато на някой изпреварващ не му остане място, т.е. насрещното придвижване се доближава по-бързо, в сравнение с маневрата за изпреварване може да бъде осъществена. Ако нещата вървят безпрепятствено, това води до моменти на стрес, само че в най-лошия случай до съществени произшествия, които могат да костват живота на хората не по тяхна виновност.

Шофьорите постоянно подценяват освен скоростта на насрещното придвижване, само че и скоростта, която би трябвало да карат, с цел да преминат около транспортното средство пред тях за задоволително време и разстояние. Изследователите декларират, че автомобилът би трябвало да може да се движи със 100 км/ч, с цел да изпревари безвредно камион, който се движи със 60 км/ч. Експертите обаче акцентират, че това е допустимо единствено на няколко места по пътищата.

Подчертава се какъв брой малко време в действителност спестявате посредством изпреварване - в най-хубавия случай единствено 10 % от времето за шофиране, както пресметнаха специалистите по сигурност. Това значи, че в случай че не изпреварвате, ще стигнете единствено 1,5 минути по-късно на разстояние от 20 километра.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР