Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) се

...
Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) се
Коментари Харесай

Листопад в основната опозиционна партия в Турция

Основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия (НРП) се раздрусва от оставки на депутати, недоволни от актуалното й управление, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция Нахиде Дениз.

Ръководената от Кемал Кълъчдароглу НРП е най-старата политическа партия на Турция, учредена от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Преди няколко дни трима депутати, Мехмед Али Челеби, Хюсеин Авни Аксой и Йозджан Дениз, подадоха оставки. В претекстовете, които огласиха обществено, те упрекнаха партийното управление отпред с водача Кълъчдароглу в потъпкване на вътрешнопартийната народна власт, налагане на автократизъм и потъпкване на правилата й.

След напускането на тримата депутати, броят на депутатите на НРП в Народното събрание стана 128.

Примера на тримата депутати последва Мухаррем Индже. Той е един от дългогодишните и най-известни потомствени функционери на НРП от град Ялова. На предходните президентски избори бе претендент за президент против Ердоган, като съумя да завоюва малко над 30 на 100 от гласовете, само че това не беше задоволително, с цел да отстрани Ердоган.

Индже съобщи на конференция, че ще напусне партията си в символ на противоречие с курса, който води управлението.

Индже приготвя да записва политическа партия под свое управление, наречена " Движение на народа ", в която ще притегли недоволните от сегашната политика на НРП персони. Напусналите публично НРП трима депутати ще се причислят към неговата партия, уточни той.

Индже упрекна управлението на НРП, че е некомпетентно да реализира действена съпротива против ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Индже неговата партия ще запълни този вакуум в политическото пространство. " Ние идваме, с цел да спечелим над петдесет % ", съобщи той.

Твърди се, че зад недоволството на опозиционерите от НРП стои в действителност противоречие с курса на актуалното управление на Кълъчдароглу на партньорство с Добра партия на Мерал Акшенер, която сплотява откъснали се от Девлет Бахчели националисти, и най-много поради импровизирано съглашателство със среди от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН).

Ръководството на НРП от своя страна разгласи откъсналите се от партията депутати за " пионки в проекта на Сарая " /има се поради дворецът на Ердоган и ги упрекна в разединение на опозицията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР