„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще

...
„Основната е засилено доверие в банковата система, тъй като ще
Коментари Харесай

Пеканов: Цените на горивата ще се задържат високи. Ползите от въвеждането на еврото са повече

„ Основната е засилено доверие в банковата система, защото ще бъде засилен надзорът над нея, с обстоятелството, че ще бъдем надзиравани и от Франкфурт. Ще има спомагателен репутационен резултат, ще има понижаване на транзакционните разноски, ще можем да взимаме и присъединяване в решенията на Европейската централна банка”, сподели още той.

„ Към момента ние единствено реплицираме заради обстоятелството, че сме във валутен ръб и единствено повтаряме това, което се реши във Франкфурт. Например, в случай че другата седмица се реши през юли да бъдат вдигнати лихвените проценти в Еврозоната, Българска народна банка ще би трябвало да реплицира това решение. По-добре е да участваме в тези решения. Някой беше споделил доста хубаво, че или си на масата, или си в менюто. По-добре е да участваме в тези решения”, разяснява Пеканов.

Той означи, че въпреки всичко съществуват и опасности от приемането на еврото у нас. „ Ситуацията е доста несигурна, има нараснала инфлация. Еврото съгласно всички разбори, които сме правили, не способства кой знае какъв брой за това да се увеличи инфлацията, само че хората постоянно остават с такова възприятие, тъй като някои артикули се закръглят непозволено нагоре. Това демонстрират анализите преди 10 година, когато Балтийските страни се причислиха, там не е имало кой знае какъв проинфлационен ефект”, уточни някогашният вицепремиер по ръководство на европейските средства.

По думите му в този момент обаче сме в доста мощна инфлационна среда. „ Има доста висока инфлация, доста над задачата на ЕЦБ и страховете на хората не би трябвало да се неглижират. Трябва да се изговорят и да има добра осведомителна кампания”, безапелационен бе Атанас Пеканов. И добави: „ По този метод виждам и приемането на този проект за еврото от предходната седмица. Той е създаден още предходната година и включва редица ограничения, които наложително би трябвало да се подхващат. Ако желаеме изгодите да са повече от негативите, би трябвало да създадем осведомителна акция и доста ясни ограничения за отбрана на потребителите ”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР