Основната дискусия в социалната комисия през последните дни е дал

...
Основната дискусия в социалната комисия през последните дни е дал
Коментари Харесай

Искрен Арабаджиев, ПП: Минимум 834 лв. ще стане минималната заплата с нашето предложение

Основната полемика в обществената комисия през последните дни е дал минималната работна заплата да бъде брутна или съществена. Нашата позиция е, че тази смяна сред първо и второ четене мъчно ще се реализира. Има причини да бъде брутна, само че няма задоволително време да определим ясна формулировка, която да не е двусмислена.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria депутатът от „ Продължаваме промяната “ Искрен Арабаджиев.

Ние ще подкрепим в зала минималната работна заплата да бъде съществена, като се дефинира като 50% от междинната работна заплата, само че настояваме това да бъде за първите две тримесечия за годината. Настояваме всяка година от 1 януари да се усилва минималната работна заплата, като бъде опредена база първите две тримесечия на миналата година. Така ще създадем предвидимост за бизнеса, тъй като още от 1 август ще е ясно каква ще е минималната работна заплата през идната година.

Колегите от Българска социалистическа партия и ГЕРБ желаят за 12 месеца да се гледа, а ние споделяме, че ще е по-близо до 50-те %, в случай че гледаме първите 6 месеца на годината. ГЕРБ желаят и заплата да е брутна, а не съществена.

 
Ако нашето предложение се одобри минималната работна заплата от 1 януари 2023 година би трябвало да е най-малко 834 лева Това би трябвало да е минимума, държавното управление в случай че има предпочитание може да дефинира и по-висока.
Аргументите минималната работна заплата да бъде брутна са, че в действителност междинната работна заплата е брутна. Ако върху нея се дефинират 50% и върху тях се начислява класа, в последна сметка няма да е 50%, а ще стигне до 56-60%.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР