Основната част от мисията на Международната агенция за атомна енергия

...
Основната част от мисията на Международната агенция за атомна енергия
Коментари Харесай

Основната част от мисията на МААЕ е напуснала Запорожката АЕЦ

Основната част от задачата на Международната организация за атомна сила (МААЕ) напусна Запорожката АЕЦ в Украйна. В централата са останали двама експерти, които ще бъдат там непрекъснато. Това заяви през днешния ден пред ТАСС придружавалият делегацията съветски нуклеарен физик Ренат Карчаа.
Украинският държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " удостовери, че в Запорожката АЕЦ са останали двама специалисти от МААЕ. Очаква се те да бъдат ситуирани там на непрекъсната основа, съобщи компанията, представена от Ройтерс. 

Експертите на МААЕ дойдоха в Запорожката АЕЦ на 1 септември. Те ще продължат да работят, защото има въпроси, които би трябвало да се обсъдят по-подробно, отбелязва ТАСС.
Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси сподели по-рано, че задачата е получила основни данни, а той възнамерява да показа отчета си за сигурността на следената от Русия украинска централа при започване на тази седмица. Гроси уточни, че на следващия ден ще рапортува и пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Руските войски остават на територията на Запорожката АЕЦ, а в машинните зали на Първи и Втори блок са ситуирани камиони с оръжия и муниции, заяви през днешния ден в Телеграм украинският нуклеарен енергиен оператор " Енергоатом ", представен от Укринформ.

Украйна приканва интернационалната общественост неотложно да вземе ограничения за допустимо най-бързо демилитаризиране на централата, за евакуиране на съветските военни от територията й и от близкия град Енергодар, за връщане на АЕЦ напълно под украински надзор в името на сигурността за целия свят, сподели " Енергоатом ".
Към 10:00 ч. през днешния ден окупираната от Русия централа работи с риск да бъдат нарушени нормите за радиационна и пожарна сигурност, предизвести компанията оператор, представена от УНИАН.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР