Основен приоритет за нас през 2022 г. е инвестирането в

...
Основен приоритет за нас през 2022 г. е инвестирането в
Коментари Харесай

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: Биомасата ще бъде част от зеленото производство на енергия занапред

" Основен приоритет за нас през 2022 година е вложението в екологични планове за понижаване на въглеродния отпечатък върху околната среда. Нашата упоритост е да способстваме за подобряването на качеството на въздуха във Враца. За тази цел в последните години въведохме биогорива в индустриалната си активност, чийто дял се опитваме да увеличим. Използването на биогорива е процедура в доста европейски страни от години и главните преимущества са, че това освен е една евтина суровина, която България има в обилие, само че по едно и също време е и екологична. Отнасяме се отговорно към опазването на околната среда и здравето на хората. " съобщи инж. Радослав Михайлов, шеф на " Топлофикация Враца ". Той изясни, че биомасата съставлява отпадъчни растителни материали от селското стопанство. Такива са също плява, дървени пелети, слънчогледови пелети и люспи. " Биомасата ще бъде част от зеленото произвеждане на сила отсега нататък. Положителното при внедряването на биомаса в индустриалната активност е, че тя е напълно екологичен артикул и не се отделят никакви нездравословни субстанции при преработката и. Температурата на изгаряне на биомаса е 1300 градуса. ", съобщи инж. Михайлов.

Инж. Радослав Михайлов посочи една от главните аргументи да прибавят биогорива за производството на сила, а точно покачване на цената на природния газ. " През последната година сами виждаме фрапантния скок в цената на горивото. Поради нарастването на цената на природния газ, се усилва и себестойността на нашата продукция. За това породи нужда от разширение на горивната база и започнахме да изследваме опциите за обезпечаване на различни енергоносители. ", показа инж. Михайлов.

Относно отражението на европейската екологична политика върху страната ни, инж. Радослав Михайлов уточни, че Зелената договорка може да даде на стопанската система на България доста нови и удобни благоприятни условия за повишение на нейната конкурентоспособност.

„ Не можем да си затворим очите пред обстоятелството, че енергийната промяна има своята цена и има провокации. У нас най-засегнатите браншове от тези промени ще бъдат енергетиката, превозът и селското стопанство. За това считам, че в случай че желаеме да се възползваме от опциите на Зеления пакт, би трябвало да бъде сбъднат равномерен и обективен енергиен преход. " съобщи инж. Радослав Михайлов, шеф на " Топлофикация Враца ". По думите му единствено по този метод ще имаме действителен късмет да се форсира икономическият напредък и да се активизират частните вложения в бранш енергетика, околна среда и промишленост.

" Необходимо е да се взимат ефикасни решения за нашето бъдеще, в случай че желаеме да разгърнем капацитета си и да станем конкурентоспособни в бързоразвиващата се европейска икономическа среда. ", добави инж. Михайлов. Директорът на предприятието съобщи, че Европейската зелена договорка не се отнася единствено до въпросите, свързани с околната среда и климата. Нейна цел са използването на напълно нови политики, касаещи всички сфери на социално-икономическия живот. " Още в края на 20-ти век Европа стартира да работи за намаляването на понижаване на въглеродните излъчвания. Надеждният инструмент по пътя към реализирането на задачите за въглеродна индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година е прецизното обмисляне и поредните дейности при подготвянето и представянето на интегрирания народен проект в региона на енергетиката на всяка една страна. Той би трябвало да включва съответни цели и ограничения в подтекста на европейското законодателство. ", уточни инж. Михайлов.

Директорът на " Топлофикация Враца " съобщи, че първото и най-важно нещо, което би трябвало да бъде направено, е да не се фокусираме и приказваме за затваряне на работещи български предприятия, а в противен случай. " Необходим е публичен разговор за това какви благоприятни условия има пред въглищните централи. Трябва необятно разискване на бъдещите проекти, с цел да бъде ясно по какъв съответен метод тези сдружения могат да бъдат трансформирани. Задачата пред страната ни е те да бъдат осъвременени и да не престават да работят според европейските условия. ", уточни инж. Михайлов.

" За всички е ясно, че въглищата нямат бъдеще, само че те не могат да бъдат отстранени за един ден. Необходима е ясна визия с какво друго гориво могат да бъдат сменени, тъй че централите да не престават да създават сила. В противоположен случай, ще се наложи да купуваме ток извън. За това би трябвало малко по малко да понижаваме използването на твърдите изкопаеми горива и този запас да бъде сменен с различен. ", изясни инж. Михайлов. Според него най-малко на този стадий природеният газ ще изиграе ролята на преходно гориво за реализирането на плавна промяна на въглищните централи. " България има " червени линии ", които не може да прескача, а точно, че зеленият преход не би трябвало да ощети нито стопанската система, нито жителите. Резките промени и прибързаните решения биха довели до това страната ни да заплати огромна обществена цена и крие риск за енергийната ни сигурност и самостоятелност. Не може да се разреши поради прехода въглищните райони да останат без прехранване. Продължавам да считам, че 10/15 години са доста амбициозна цел за реализирането на зеления преход в България. ", акцентира инж. Радослав Михайлов.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР