Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е опитал да ползва посолството

...
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е опитал да ползва посолството
Коментари Харесай

Еквадор обвинява Асандж в шпионаж за други страни

Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е опитал да употребява посолството на Еквадор в Лондон като „ център за шпионаж “ и неведнъж е нарушавал изискванията за престоя си там, твърди президентът Ленин Морено в извънредно изявление пред английския The Guardian.



„ За страдание, от нашата територия и с разрешението на управляващите от предходното държавно управление, в еквадорското посолство в Лондон са били предоставени благоприятни условия за интервенция в процесите в други страни “, споделя Морено. Той акцентира, че Еквадор почита политиката на всяка страна и не може да разреши посолството му да бъде „ център на шпионажа “. Според него, решението Джулиан Асандж да бъде лишен от правото на леговище е било признато въз основата на интернационалното законодателство, само че никакви други страни не са оказвали напън върху еквадорските управляващи. Морено добавя, че Англия е предоставила писмени гаранции за това, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, където той може да бъде под опасността от смъртно наказване.

На 11 април английската полиция арестува Асандж в Лондон, откакто еквадорските управляващи анулираха правото му на леговище. Задържането му е и поради настояването на Съединени американски щати той да им бъде предаден. В Америка създателят на WikiLeaks е упрекнат в оповестяване на секретна информация, за което може да получи затвор до 5 години.

В Швеция против него бе заведено дело за обезчестяване и полово посягане от 2010 година самият той твърди тогава, че следствието е политически стимулирано, защото е почнало след огромните изявления на документи на Пентагона в WikiLeaks. Предварителното следствие против Асандж в Швеция бе прекъснато през май 2017 година, само че предишния четвъртък прокуратурата получи иск от юриста на шведския просител за възобновяването му.

Биологичният татко на Джулиан Асандж – Джон Шиптън, който живее в Мелбърн, се обърна към австралийския министър председател Скот Морисън с молбата да помогне синът му да бъде екстрадиран в Австралия. В момента задържаният чака решението на английския съд в пандиза Белмарш в югоизточен Лондон, именуван още „ британският Гуантанамо “. Вашингтон поставя дейни старания за екстрадицията му в Съединени американски щати, с цел да бъде притеглен под правосъдна отговорност.

В изявление пред CNN вицепрезидентът Майк Пенс прикани Асандж да бъде предаден на Америка, защото създателят на WikiLeaks и неговият портал са работили като „ неправителствена вражеска работа за разузнаване, настояща по задачи от страни като Русия “. Според втория човек в администрацията на Белия дом, Джулиан Асандж е взел участие в най-голямата в историята на Съединени американски щати акция по разгласяването на секретна информация и е сложил под риск американските военни. „ Именно поради това министерството на правораздаването упорства за изгонването на Асандж “, прецизира Пенс.

Едновременно с това правосъдното ведомство на Съединени американски щати се обърна към английските управляващи с искане Асандж да му бъде предаден и повдигна обвиняване против него за скрит план за разтрошаване на паролите на предпазените компютърни сървъри на Пентагона. Според американските управляващи, Асандж е оказал помощ на някогашния боен Брадли Менинг /който смени пола си и стана Челси Менинг/ в подбора на кодовете за сървърите.

Докато Съединени американски щати упорстват да получат Асандж, на негова страна застанаха водещи американски медии с предизвестието, че процесът против него ще бъде в нарушаване на първата корекция на конституцията, която подсигурява свободата на словото. В случай, че той бъде притеглен под наказателна отговорност, обвинявания могат да бъдат повдигнати и против The New York Times и The Washington Post, които разгласиха грамите на WikiLeaks.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР