Oснователят на правозащитната организация Агора, която ще защитва журналиста Христо

...
Oснователят на правозащитната организация Агора, която ще защитва журналиста Христо
Коментари Харесай

Христо Грозев - единственият в черния списък на Москва, който не е руснак

Oснователят на правозащитната организация „ Агора ”, която ще защитва журналиста Христо Грозев, разгласен за търсене в Русия, разяснява случая пред Нова телевизия.

Павел Чиков съобщи, че в черния лист на Москва има общо 180 души. 19 от тях са публицисти, а шестима към този момент са арестувани. Грозев е единственият, който е разгласен за търсене и не е руснак. Според Чиков, с цел да избегне арест, българинът не би трябвало да стъпва в Русия. Но той може да бъде предаден на Кремъл и от други близки режими. Според юриста страните, които биха помогнали за задържането и прехвърлянето в Москва на Грозев и останалите от листата, са някогашните руски републики като Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

„ Грозев е първият чужденец, преследван наказателно по обвиняване за погрешна информация за Русия и за войната в Украйна. Това е безусловно извънредно и демонстрира, че съветското държавно управление е доста ядосано на всичко, което той прави професионално ”, споделя Чиков. И добавя, че публично към момента не е оповестено защо тъкмо се търси българският публицист.

„ Казва се единствено: Христо Грозев. Търси се от съветските служби. Сложена е фотографията му и това е всичко ”, изяснява юристът.

В черния лист на Русия групата на публицистите е втората по величина. Най-много са политическите деятели. По закон всеки, упрекнат в разпространяване на погрешна информация, се санкционира със затвор от 5 до 10 години.

„ Миналата пролет „ Белингкат ” бяха оповестени за непознат сътрудник в Русия, дружно с още няколко групи, които работят като проверяващи публицисти и всички те следят войната в Украйна. По тази причина не мисля, че това е непосредствено обръщение към България, а по-скоро обръщение, което цели да замлъкнат всички гласове ”, разяснява Чиков.

Сред клиентите на неправителствената организация „ Агора ” са членове на групата Pussy Riot, както и известният публицист Артеми Троицки. „ Агора ” работи главно в Русия, само че и в Европа и Централна Азия. В организацията има над 300 юристи, заели се с хиляди каузи, измежду които и такива на опозиционни публицисти и критици на Кремъл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР