"Основанията за освобождаването на главния прокурор са в Конституцията. Ситуацията

...
"Основанията за освобождаването на главния прокурор са в Конституцията. Ситуацията
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Основанията за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев са в Конституцията

"Основанията за освобождението на основния прокурор са в Конституцията. Ситуацията е такава, че може да се разисква дали основния прокурор нарушава законите на страната и дали не уронва престижа на правосъдната власт, и въз основата на това Висшият правосъден съвет да вземе своето решение. В старанието си основният прокурор да благодари на Бойко Борисов, че го е показал за основен прокурор, той нарушава законите в нашата страна ", сподели пред БНР Бойко Рашков, член на правния съвет към президента, някогашен шеф на Националната следствена работа и някогашен ръководител на Националното бюро за надзор на СРС.
"Призивите на протестиращите за оставка на основния прокурор са изцяло основателни. Това са невиждани дейности от страната на основния прокурор в международен мащаб “, добави той.
По думите му надпартийността, заложена в Закона за правосъдната власт, се потъпква умерено от основния прокурор.
„ Когато основен прокурор стартира да нарушава законите на страната, няма право да приказва за правова страна. Изнасят се данни, доказателства от наказателни каузи, в това число събрани със СРС. Два закона не разрешават тяхното обявяване. А когато това обявяване не е инцидентно, а е ориентирано към поддръжка на политическата власт, това е политическо деяние на основния прокурор. Най-малкото за това би трябвало да си отиде... Главният прокурор не може да изнася СРС-та, те са предопределени единствено за наказателните каузи “.
Рашков дефинира структурата на нашата прокуратура като Сталинска.
„ И правна опция някой да подведе под наказателна отговорност основния прокурор липсва. Този обаян кръг доста добре се осъзнава от Гешев... Един от ръководителите на детайлите на правосъдната власт се е трансформирал в политически придатък на ръководещите и ги подкрепя с доказателства от наказателните каузи. Каква надпартийност има българската прокуратура? “.
„ Главният прокурор е като камбана, която, като я удари политическият началник Бойко Борисов, тя отеква в цялата страна до последния прокурор. Това е порокът на българската прокуратура, която няма децентрализация... Много се надявам министър-председателят, който управлява Иван Гешев изкъсо, да му каже да не излага българската страна пред света “, разяснява още Бойко Рашков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР