Осигуряване на бърза и ефективна защита на пострадалите от домашно

...
Осигуряване на бърза и ефективна защита на пострадалите от домашно
Коментари Харесай

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие

Осигуряване на бърза и ефикасна отбрана на потърпевшите от домашно принуждение или лица в риск, както и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието, планува признатият през днешния ден план за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение.

Една от главните аргументи за промените е изключителното изостряне на домашното принуждение в последните няколко години и увеличение на броя на потърпевшите и жертвите.

За реализиране на цялостно гарантиране на правата на потърпевшите в законопроекта категорично е записано, че „ ограниченията по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на причинителя “.

Като спомагателен механизъм за отбрана се показва, че домашно принуждение може да се прави посредством деяние или безучастие. Така се вкарва обвързване за околните на измъчвано лице да уведомят способените органи за актовете на принуждение.

Улеснява се достъпът до правораздаване като се планува в период до 24 часа държавните, общинските органи, лечебните заведения, юридическите лица, които реализират активност по предварителна защита и отбрана от домашно принуждение да препратят молба, по искане на потърпевшия, за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана до съответния областен съд. Към момента способен да наложи мярка за отбрана е районният съд по местоживеене на потърпевшите. Проектът предлага това да е всеки областен съд по непрекъснатия или сегашния адрес, районният съд по мястото на осъществяване на насилието или различен адрес, на който потърпевшият обитава.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, като към причинителите се прибавят: лица, на които са предоставени грижи за детето или на които детето е поверено; родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето, което е или е било във фактическо съпружеско съжителство; брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.

Увеличават се ограниченията за отбрана, които могат да се постановат от способените органи:
възбрана на причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма, в това число по телефон, посредством електронна или елементарна поща и факс, посредством всевъзможни други средства и системи за комуникация;забрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на взривни субстанции, оръжия, муниции и пиротехнически произведения или преустановяване на валидността на издадено позволение за период, избран от съда;задължаване на причинителя на насилието да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева;насочване на потърпевшите лица за прилагане на профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка или стратегии за възстановяване;помощ и поддръжка на деца, жертви или очевидци на принуждение.
Отпада административното наказване „ санкция “ за причинителя при налагането на ограничения за отбрана, защото „ наказването на дееца по административнонаказателен ред загражда опцията за същото действие по отношение на него да бъде ангажирана и наказателна отговорност “.

Проектът планува и основаване на Национален съвет, като непрекъснато настоящ групов орган за реализиране на държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение.

Предлага се и основаване на национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение на територията на страната или във връзка с български жители в чужбина, които са потърсили помощ и поддръжка. Достъп до данните ще имат Министерство на вътрешните работи, АСП, Агенцията за качеството на обществените услуги, ДАЗД и органите на правосъдната власт.

Специализираните услуги – национална телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск, предпазено жилище и други ще се дават безплатно на потърпевшите от домашно принуждение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР