Осигуряване достойни старини на възрастните хора, които да получат ежедневна

...
Осигуряване достойни старини на възрастните хора, които да получат ежедневна
Коментари Харесай

инж. Десислава Тодорова: За ДПС властта не е самоцел, а средство за облекчаване живота на хората

Осигуряване почтени старини на възрастните хора, които да получат ежедневна грижа и почитание. За това ще работи претендентът за депутат на Политическа партия Движение за права и свободи във Врачанско инж. Десислава Тодорова. Дългогодишният кмет на община Борован счита, че България има потребност от съществена смяна, защото е налице рецесия на демокрацията и държавността. Държавните институции не поддържат връзка между тях и доста постоянно липсва съгласуваност, до момента в който изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет води открита война с президентската институция.
„ Наложи се недодялан език на омразата и непоносимост към особеното мнение. Законодателството е пропито с лобистки и нискокачествени текстове. Това би трябвало да се промени, тъй като Държавата - това сме ние!Т рябва да имаме съзнанието, че от нас зависи пътят на България. Трябва да посочим хоризонта, с цел да има заслужен живот за всеки български жител “, съобщи инж. Тодорова.
През миналите 10 години на ръководство на Община Борован тя непрекъснато полагаше грижи за жителите, водейки ефикасна обществена политика, ориентирана към възрастните, болните и самотно живеещите.
„ Реализирах голям брой обществени и просветителни планове, осигурявайки домашни помощници и персонални асистенти за хората в неравностойно състояние. Осигурявах безвъзмездна храна за най-бедните, обществено слабите и самотно живеещите. Социалните асистенти носят топла храна до у дома и оказват помощ в семейството. Но на първо място изслушват хората, които обгрижват, тъй като грижата за душата е това, което ни отличава “, напомни кметът.
Решаването на проблемите на всеки човек е приоритет в задачата на Десислава Тодорова. За нея хората са най-важни, а властта е средството, посредством което може да им се помогне.
„ Познавам проблемите на дребните обитаеми места. Един от тях е застаряващото население, възрастните хора, които имат потребност от обгрижване. Те са част от нашето общество и заслужават внимание, почитание и удивление за волята, с която посрещат компликациите. Те са нашите майки и татковци, баби и дядовци, от които черпим мъдрост и опит. Дълг е на институциите да облекчат сложното им всекидневие.
Необходимо е да се подобрят обществените условия, обществените услуги и грижи в дребните обитаеми места. Възрастните хора имат потребност освен от почтени пенсии /от 2008 година не са преизчислявани пенсиите в Република България, а се работи на парче/, само че и от поддръжка, с цел да вземат участие пълноценно в публичния живот “, добави инж. Тодорова.
В момента община Борован има 110 ползватели на механизма по Закона за персоналната помощ, обгрижвани от 110 персонални асистенти. Чрез новата обществена услуга "Асистентска поддръжка " се обезпечава опция за независим живот и поддръжка на 24 консуматори, за които се грижат 8 асистента в общината.
По план „ Патронажна грижа “ има трима домашни помощници, които обгрижват 18 консуматори. Асистентската поддръжка се дава на лица в надтрудоспособна възраст в неспособност за самообслужване, които нямат ТЕЛК. По Закона за персоналната помощ се обгрижват лица с над 92% ТЕЛК с непозната помощ. Останалите самотно живеещи възрастни хора, които не дават отговор на условията на закона, обаче остават без обгрижване. А по селата те са доста.
„ Това ли е качеството на обществените ни услуги и грижи? Ще кажете - имат деца да ги гледат. Да, наш дълг е това. Но знаете ли, че децата на възрастните хора са отпътували по огромните градове и чужбина, с цел да търсят прехранване? Знаете ли, че множеството от тях не са виждали родителите си с години? Сигурна съм, че в случай че имаха работа и почтени приходи, нямаше да оставят възрастните си родители - в противен случай биха останали тук “, сподели още инж. Тодорова.
Според нея би трябвало да се обърне повече внимание на самотно живеещите възрастни хора, като се усъвършенства качеството им на живот. Много от тях живеят старините си мизерно, не могат да разчитат на околните си, подложени са на геноцид и оскърбление в края на живота си.
Липсва държавна система за грижа към тези хора. Няма управническа воля да бъдем човечни със старите членове на нашето общество, а не да ги изоставяме. Има малцина държавни институции за настаняване и скъпи частни домове за остарели хора. Над 1,3 млн. пенсионери живеят под прага на бедността. Единственото, на което могат да разчитат, е помощта от децата им, а когато децата ги няма? Бедността принуждава старите хора да се лишават от храна, отопление, медикаменти и даже лекуване. Някои от тях са лишени от близки, родственици и даже съседи. И по този начин до материалната бедност се настанява самотата. Докога?
„ Движение за права и свободи ще направи всичко належащо да се уеднакви качеството на живот на село, в града и Европа. За Движение за права и свободи властта не е самоцел, а средство за възстановяване живота на хората! Нашите деца и родители заслужават заслужен живот и на нас се пада да осъществим задачата си и да се борим за това!
В основата на политиката би трябвало да бъде заедността и добруването с цел да има разцвет нашата Родина! “, добави инж. Тодорова.
Бог да пази България!

Нека дружно на 4 април да гласуваме с №9 в бюлетината, преференция 104!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР