Осигурено е финансирането за строителството на нов педиатричен комплекс към

...
Осигурено е финансирането за строителството на нов педиатричен комплекс към
Коментари Харесай

Мечтата за детска болница в Пловдив може да стане реалност до 3 години

Осигурено е финансирането за строителството на нов педиатричен комплекс към най-голямата пловдивска болница. Комплексът ще сплотява педиатричната клиника, незабавния център, интензивното поделение и още две от клиниките на съществуващата детска клиника. Обявената социална поръчка е за 36.7 млн. лева, има постъпили пет предложения и е със период на завършванедве години.
Вероятно всеки пловдивски родител е посещавал по една или друга причина детското незабавно поделение на града. То поддържа денонощен кабинет и се грижи за здравето на децата в цялата Пловдивска област и популацията от Южна и Централна България.

В постройката на бул. " Васил Априлов ", в която се намира незабавният център, са поместени детската педиатрия дружно с още две по-малки клиники, тази по здравна онкология и клиничната хематология.

По данни, предоставени за " Капитал " от клиниката, излиза наяве, че през незабавното детско приемно поделение месечно минават към 2300 деца, за година те са към 28 000. В клиниката годишно се хоспитализират над 5500 деца с остри положения при болести на вътрешните органи, в това число с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други.
Реклама
През миналата година експертите на детския педиатричен комплекс честваха 75 години работа. Почти толкоз честваше и постройката, в която се обитава детската клиника - тя е строена преди 50 години и не дава отговор на потребностите на разрастващата се клиника. Ето за какво " Св. Георги " има намерение да построи нова седеметажна постройка, в която да се обитават всички свързани с педиатрията клиники и на процедура да я трансформира в нещо като детска болница. Сградата към този момент има позволение за градеж и финансиране от страната. Нуждата от обновяване " Проблемите с пространството и с разположението на детската клиника са съществени, защото постройката, в която се обитава, е доста остаряла ", показват за " Капитал Пловдив " от болница " Свети Георги ". За да се решат проблемите на центъра, се изисква изцяло преустрояване и обезпечаване на повече пространство за приемна и кабинети.

" Сградният фонд на клиниката не може да обезпечи естествени условия за работа на личния състав и не дава отговор на актуалните санитарно-хигиенни правила, на медицинските стандарти и условията за безвредни и здравословни условия на труд ", споделят от университетската болница.

Първоначално от УМБАЛ са имали концепция разширението да се направи, като се пристрои югозападният дял на постройката с нови пространства, вход и пътна връзка откъм улица " Любен Каравелов ", което ще коства към 6 милиона лв.. През 2011 година са направени и първите стъпки от страна на болничното заведение, а точно направа на механически план за строителство.

Следват опити от 2016 и 2017 година да бъде реновиран остарелият сграден фонд посредством финансиране от европейски структурни фондове по план на Министерството на здравеопазването. Те обаче са безуспешни. С документално мнение Министерството на здравеопазването (МЗ) се произнася, че постройката на Клиниката по педиатрия не дава отговор на актуалните архитектурни условия на стандарта по незабавна медицина и се постанова пренасяне на незабавния банкет на деца.
Реклама Първите стъпки
Една от първите стъпки е стартиралата през 2018 дарителска акция " Най-доброто за нашите деца и онкоболни ", чиято съществена цел е построяването на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс, в който да се реалокират от старите си здания клиниката по педиатрия дружно с детско незабавно поделение и с двете по-малки клиники - по здравна онкология и по клинична хематология.

Кампанията е последвана от голям брой начинания през 2019 година за набиране на средствата, като концерти, театрални постановки, базари, киноложки изложения, персонални дарения от чиновници на пловдивски компании и други

Сумите за букети в първия образователен ден на образователната 2019/2020 година в огромна част от пловдивските учебни заведения също бяха дарени. Така просветителните институции се оказаха един от най-големите донори - близо 17 хиляди лв.. Пловдивската митрополия също направи подаяние в размер на 20 хиляди лв. за построяването на новия комплекс.

През 2020 година акцията е подкрепена и на държавно равнище, като с разпореждане на Министерския съвет същата година са обезпечени 16,9 млн. лева А през актуалната година с приемането на последния бюджет беше планувано и в допълнение финансиране на плана от 25 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР