Още в най-древни времена хората са се стремели да запазят

...
Още в най-древни времена хората са се стремели да запазят
Коментари Харесай

Защо е вредна консумацията на консервирани храни?

Още в най-древни времена хората са се стремели да запазят остатъците от храната или сезонните артикули за по-дълго време. Използвали са способи като сушенето на слънце, опушването на огъня, изобилното осоляване, замразяването в лед и други. Накрая френският сладкар Апер открива способ за опазване на храната посредством продължителното варене в затворен съд, потънал във вода. Този способ се назовава консервиране.

При консервирането храната се стерилизира и резервира за дълъг интервал от време, от една до пет години, а от време на време и повече. Най-често хранителното наличие се запечатва в железни съдове. Те нормално са стоманени, покрити с калаен пласт, само че има и консервни кутии от алуминий. Правят се и консерви в стъклени съдове, най-често в домашни условия.

Съществуват разнообразни отзиви по отношение на консервираните храни, доста постоянно диаметрално противоположни. В разногласията най-често причините за вредите от консервираните храни са преобладаващи.

Какви са действителните вреди от консервираната храна и в действителност ли тя е рискова за здравето?

Удобството на консервите

Най-напред ще се спрем в резюме на удобствата, които ни дава консервираната храна в забързаното всекидневие. Употребата им е доста лесна. Отварят се и се употребяват незабавно. Освен това готвенето на консервирани артикули лишава доста малко време, а това е огромно преимущество. Не е без значение и цената им, която е по-ниска, в сравнение с пресните артикули.

И въпреки всичко консервите не са за предпочитане. Те никога не могат да влязат в листата на храните с високо качество.

Рисковете за здравето при постоянно хранене извънредно с консервирани храни не са за занемаряване. Да ги разгледаме в резюме.

 консерви

Рискове да здравето при приложимост на консервирани храни

- Пълни са с химия - съвсем няма консервирана храна, която да не е натъпкана с разнообразни консерванти - овкусители, набухватели, ароматизатори, оцветители. Те служат, с цел да придобие продуктът съответния привлекателен усет, аромат и тип, както и да се усили срокът на валидност. Тези добавки обаче нанасят своите вреди върху храносмилателната система, а някои от тях са и мощно токсични.

- Прекомерно високо наличие на сол, захар и оцет - солта нарушава метаболизма, захарта е от бързите въглехидрати, които са нездравословни за организма, а оцетът е киселината, която в огромни количества поврежда храносмилателния тракт. Чрез консервите в тялото ни попадат повече от тези нездравословни съставки, които няма по какъв начин да направляваме.

- Използване на артикули с непроверено качество - защото търпят мощна преправка, не е ясно продуктите с какво качество са. Мазнините и маслата, които се употребяват, от време на време са отвън всевъзможни възможни граници. Затова четенето на етикетите не трябва да се подценява при покупката на консерви.

- Риск от хранителни отравяния и ботулизъм - питателните натравяния при приложимост на негодни консерви са изцяло действителна заплаха. Особено рисков е ботулизмът, който се получава при негодни консервирани меса и гъби. Тъй като това е застрашаващо живота положение, не трябва да се не помни, че при най-малкото подозрение за негодна консерва, тя би трябвало да се изхвърли незабавно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР