Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с

...
Баш баш майсторите е поредица, която разказва за хора с
Коментари Харесай

От Скандинавия до България - вълшебният път на куклите от ръцете на Йорданка Дончева

Баш баш майсторите е поредност, която споделя за хора с разнообразни ползи и специалности, обединени от желанието да работят и с ръцете си. Всички тези, чийто образец незабелязано употребяваме като извор на ентусиазъм.
Чрез играта децата схващат и осмислят света, който ги заобикаля. Въпреки че през днешния ден живеем в ерата на смарт телефоните и таблетите, куклите не престават да са измежду обичаните им играчки (казваме го от опит). И за това си има изцяло разумна и естествена причина.

Играта с кукли освен доставя огромно наслаждение на дребните, само че има и големи изгоди за тяхното израстване и образоване - научават да се грижат за " скъп човек "  и развиват възприятие на емпатия. И не са последно място - оказва помощ им да опознаят по-добре себе си.

Повечето от нас с трогване си спомнят за обичаната кукла и грижите, които сме полагали за нея като деца, " отглеждайки " я с толкоз доста обич и отдаденост. И въпреки към този момент да сме пораснали дами, които имат лични деца, дребните момиченца в нас не престават да дремят някъде надълбоко.
 Снимка 665999

А една красива кукла постоянно е в състояние и да разсъни тези спящи госпожици, и да развълнува дамите, в които сме се трансформирали, припомняйки ни с обич, топлота и малко носталгия усмивките от игрите и безгрижието на детството.
 Дариан Георгиев от
Не играчки, а шедьоври - българинът, който прави умалени модели на градския превоз

Как придобива уменията си и с какво се отличава работата на Дариан Георгиев

И да си признаем, попадайки на куклите в профила на, почувствахме именно онази добре позната магия от детските години, тъй като творбите ѝ са същинско чудо от плат. Кукли с душа и толкоз мощна характерност, че даже малко завидяхме на момиченцата, които си играят с тях сега.
 Снимка 666001

Тези страхотни кукли са направени от ръцете на Йорданка Дончева. На 53 година, тя е родом от китното добруджанско село Красен край Варна, където е живял и преподавал Йордан Йовков. Йорданка приключва фешън дизайн към ВСУ " Черноризец Храбър " Варна, което сигурно оказва въздействие на творчеството ѝ.

" Преди седем години инцидентно видях фотоси в нета на куклите на една съветска майсторка и се влюбих. Беше обич от пръв взор ", признава Йорданка. Една година опитва с кройки и материали и най-после се осмелява да покаже на приятелите си с какво е почнала да се занимава в свободното си време.
 Йорданка Дончева

Йорданка Дончева

Оказва се, че това странично занимание ѝ се отдава прелестно. Мълвата за нейните куклички бързо се разнася, което пък я предизвика и увлича да твори в тази посока.

За да направи всяка от своите неповторими кукли, Йорданка следва няколко съответни стъпки. Първо скроява детайлите за тялото и ги сглобява. После стартира с набиването на ватата, с цел да може тялото да придобие форма.
 Снимка 666003

Следва сглобяване към тялото на глава, ръце и крачета, след което куклата е подготвена за обличане. Започва процесът по шиене на облеклата и обувките, което надалеч не е лесна задача, тъй като Дани има необикновен нюх към детайла. На финалната права Йорданка се трансформира и във коафьор, с цел да направи най-подходящите прически на своите кукли, с които да им придаде още повече психика и темперамент.

Всичко това реализира благодарение на няколко базови инструмента - игла, ножица, пинсета и шевна машина. Най-важно от всичко обаче се оказва въображението. В някои случаи Йорданка черпи ентусиазъм от материалите, с които разполага сега. В други пък основава дизайна на база желанията на нейните клиенти, които ѝ изпращат провокации, като ѝ задават съответна тематика.
 Снимка 665997

В работата ѝ обаче има една константа: всичко - от началото до края, прави на ръка и то напълно сама. " Единственото нещо, което закупувам в подготвен вид, е косата. Тя се продава на треси на метър и аз единствено би трябвало да я моделирам на главата ", споделя Йорданка.

Що се отнася до платовете за куклите, тях сортира и купува от разнообразни профилирани магазини за платове, като главно работи с памучни.
 Снимка 666004

Направата и обличането на една кукла лишава на Дани друго време. Казва, че в случай че е свободна и е в кондиция - нормално е към 12 часа. Първата си кукла продава за 80 лева Към сегашния миг цената е 140 лева
 Doğaart - фамилната работилница на Семра и Толга Сунали за ръчни кожени произведения
От Истанбул до Велико Търново - работилницата, чийто кожени произведения очароват хората от България до Япония

Майсторски умения, голямо наслаждение и... 250-300 шева на ръка единствено в един портфейл

Йорданка, която е майсторила кукли за родни актриси и телевизионни водещи, измежду които Здрава Каменова, Стефания Колева, Богдана Трифонова, Драгомир Драганов, Наталия Симеонова и други, е получавала какви ли не похвали през годините. Тъй като държи доста на техническото осъществяване обаче, постоянно се ласкае, когато хората виждат и правят оценка всяка една нейна качествена и детайлна работа.
 Снимка 666005

Какво  най-много  отличава  куклите ви от всички останали ?

Старая се, когато работя, да не върша просто кукли, а да им вдъхвам темперамент. Дали ще носи силата на дама, или пък на малко момиченце, пробвам се да им притурям самостоятелно лъчение.
 Снимка 666000

Ако би трябвало да изберете единствено една от тях ,  коя ще бъде тя?

Трудно е да избера, те са ми като деца. Колкото и нескромно да звучи, одобрявам всичките си кукли. Това е наложително изискване в работата ми. Първо би трябвало на мен да ми хареса и тогава демонстрирам на хората.

Най-нетрадициаонната поръчка, която сте имала?

Много са, само че най-нетрадиционната беше Ейми Уайнхаус.
 Снимка 666006

Какво следва оттук нататък?

Надявам се да имам задоволително време да сътворявам кукли, тъй като още съм с чувството, че не съм направила куклата на живота си. Има още доста да изучавам и да опитвам в нови дизайни на кукли.
 Yashi Jewelry и слънчевата Йоана, която прави единствените български бижута от пясък
Слънчевата Йоана, която прави единствените български бижута от пясък

Пясък, епоксидна смола и фантазии за завършения

И като за край, нещо, което всички се чудят: за какво в действителност куклите ви нямат уста?

Четох някъде в интернет историята на първата текстилна кукла Тилда, основана на Скандинавския полуостров. От тогава до в този момент тя е претърпяла доста промени в дизайна. Всяка майсторка е трансформирала по нещо в нея, до момента в който стигне в нашето време в този тип.
 Снимка 666002

Често клиентите ме питат за какво моите кукли нямат уста. Честно да си кажа, не мисля, че имат потребност от уста, с цел да виждам усмивките им.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР