Още три нови спортни проекта ще се реализират в Пловдив,

...
Още три нови спортни проекта ще се реализират в Пловдив,
Коментари Харесай

Още нови спортни зали в Пловдив

Още три нови спортни плана ще се осъществят в Пловдив, като инвестицията от над 12 млн.лв. е напълно от общинския бюджет В града обаче няма идея за ръководство на издигнатите зали и комплекси, които най-често те се отдават на частни клубове Под въпрос остават довършването на стадионите " Локомотив " и " Ботев ", както и построяването на плувен басейн, за които се чака общината още веднъж да изтегли заем
Изграждането на три нови зали на обща стойност над 12 млн.лв. следва да стартира в Пловдив. Дузина други спортни планове са в развой на осъществяване и се чака да бъдат приключени преди края на мандата на администрацията на Здравко Димитров през ноември 2023 година

През последните години общинската администрация в Пловдив показва забележителен интерес към строителството на спортна инфраструктура, като тази политика залегна и в. Блзио 120 млн.лв. са средствата, които ще се изразходят единствено за няколко години за осъществяване на всички планове, които са стартирани или са на стадий социална поръчка.

В това, несъмнено, няма нищо неприятно. Стига обектите да се ръководят добре и в действителност да правят това, за което са построени, а не да стоят празни, да натрупат загуби и да се разрушават. А единствената изгода от построяването им да е била за строителите, а може би и за възложителите на плановете. Объркани в ръководството Построените спортни обекти към този момент се трансфораха в нарицателно за неналичието на ясна идея за разходване на средства и следващо ръководство, от което да има възвръщаемост на инвестиции обществен запас. Примерите в Пловдив в тази тенденция са доста, само че неоспорим водач е зала " ", която към този момент няколко години се стопанисва от общината посредством дружество " Многофункционална спортна зала ". Залата е напълно на общинска прехрана, като за 2022 година бюджетът ѝ е 1.4 млн.лв. (два пъти повече от 2021 г.), с което евентуално локалната администрация цели да компенсира загубите, които залата отбелязваше в миналите няколко години.
Реклама
Нещо повече, от бюджета за 2023 година ще бъдат поискани средства за планиране на нова, по-малка постройка до " Колодрума ", която да служи за загрявка, изясни отрасловия зам.-кмет по спорта Георги Титюков.

Също толкоз мъгливо наподобява и бъдещото стопанисване на - дали ще бъдат отдадени за ръководство на двата футболни клуба, откакто в тях се вложат общо над 60 млн.лв. държавни и общински, от общината не разясняват. Неясно е и за какво локалната власт реши да търси финансиране за ремонта на двата стадиона, при все това градският стадион " Пловдив " би коствал почти същите средства, а капацитетът му е потвърдено по-голям. Спортни зали на всеки ъгъл Изграждането на нов състезателен комплекс от над 50 дка се чака да започва до края на тази година в непосредствена непосредственост до двете езикови гимназии " Пловдив " и " Иван Вазов " в края на града. На 26-ти август беше пусната социална поръчка за избор на реализатор, като до 20-ти септември се подават предложения. Стойността на първия стадий е 5.7 млн.лв. (без ДДС), а поръчката е на инженеринг - т.е. занапред следва правенето на план и по-конкретни сметки.

По думите на зам.-кметът по спорта Титюков първият стадий включва два огромни футболни терена и три дребни, както и три многофункционални терена (за волейбол, хандбал, тенис на корт и т.н.), включително сред 110-130 паркоместа, а към този момент на втория стадий ще бъде построена и покрита зала. Той изясни, че комплексът ще се употребява от учениците на двете близки учебни заведения, само че и от футболен клуб " Марица " и от всички други искащи да употребяват. " Какви ще са изискванията, ще си го реши общинския съвет ", разяснява той.

Само месец по-рано бе оповестена друга социална поръчка - за построяването на салон за 2 млн.лв. (без ДДС) на една от езиковите гимназии още веднъж на същото място. " Залата е чисто нова, с към 300 седящи места, като по-голям физкултурен салон. ", изясни Титюков, като не е ясно. Все още не е определен реализатор, защото има висящо произвеждане в Комисия за защита на конкуренцията.
Реклама
Последната пусната поръчка е от 7-ми септември и е за други две подготвителни зали в кв. Смирненски - една за баскетбол и една за волейбол, като цената ѝ е 5.7 млн.лв. (без ДДС). " Най-вероятно едната ще я отдадем на волейболния клуб, другата - на баскетболния. Да си упражняват децата там при положителни условия и да ги отдадем на клубовете, които да ги поддържат ", изясни Титюков.

И трите плана, чиято обща стойност е 12.6 млн.лв., се финансират напълно от общинския.
За реконструкцията на стадион " Локомотив " бяха отделени по-малко средства от държавните пари, които Пловдив получи, само че работата по-него върви безконфликтно досега за разлика от построяването на стадион " Ботев ", където постоянно се стига до замяна на реплики сред възложител, реализатор и почитатели Фотограф: Красимир Юскеселиев
Милиони за игрища В същото време продължава разходването на средства и по построяването на стадион " Христо Ботев ". За седалките общината отделя лични средства в размер на 3 млн.лв. (без ДДС). След провеждането на две несполучливи публични поръчки за избор на доставка и монтаж на седалките, през лятото бе извършена трета и следва общината да подписа контракт с определения реализатор - " Спортлаб ".

Фирмата беше и единствен участник в конкуренцията, като предложи с оферта с 600 хил.лв. над индикативната стойност - 2.6 млн.лв. (без ДДС). Това обаче няма да попречи на сключването на контракта, защото в документите на поръчката категорично е записано, че цената не е лимитирана, а средствата, които не доближават, евентуално ще се търсят от други обекти от финансовата стратегия на общината. Собственик на " Спортлаб " е. Сред достиженията на компанията му " Спортлаб " е и присъединяване в построяването на мултифункционална зала " Колодрума ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР