Още тази вечер Върховният административен (ВАС) ще се произнесе дали

...
Още тази вечер Върховният административен (ВАС) ще се произнесе дали
Коментари Харесай

Десет жалби са постъпили в съда срещу решението за машините за гласуване

Още довечера Върховният административен (ВАС) ще се произнесе дали премахването на машинното гласоподаване е законно, стана известно по време на съвещанието на съда по проблема. 

Решението на съда се чака във връзка 10 тъжби против решението на Централната изборна комисия (ЦИК), с което в петък вечерта бе анулирано машинното гласоподаване. Сред обжалвалите решението на изборната комисия са две политически обединения – „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и тази на Иван Христанов - Политическа партия „ Единение “.

Решението е обжалвано и от няколко физически лица, измежду които и ръководителят на Обществения съвет на ЦИК Цветелина Пенева. 

ЦИК си е разрешила да постанови решение, преди да изтече срокът за узаконяване. Освен това е цитирала в порочното решение справката на ДАНС, считат част от жалбоподателите.

Адовкат Пандов съобщи, че решението на ЦИК е незначително. Той съобщи, че отчетът на Министерството на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация не открива несъответствия на машините. 

Само освен това състояние комисията би могла да вземе решение за унищожаване на машините. Нормите на Изборния кодекс не могат да бъдст тълкувани разширително, сподели той, като цитира процедура на Конституционния съд.

Надежда Йорданова от " Продължаваме промяната - Демократична България " съобщи, че решнието на ЦИК е нестимулирано. Според нея комисията не е показала на база на кое пълномощие издава решението за анулация на машинния избор.

Справката на ДАНС е неотносима към решението на ЦИК. В нея не е удостоверено нито едно събитие, което да води до анулация на машините. ДАНС няма пълномощия да се произнася в тази посока, сподели още Йорданова.

Цветелина Пенева съобщи на собствен ред, че с решението на ЦИК са нарушени правата ѝ на избирател- дали да гласоподава с машина или с хартиена юбетина. Решението е взето на база документи, които са неотносими към Изборния кодекс, уточни тя.

Според заместник-председателя на ЦИК Росица Матева дейностите на заместник-министър Михаил Стойнов на 25 октомври не са част от процедурата по сходство. Според нея не се потържава от органите по засвидетелствуване, че той е направил дейности по процедура, обвързвана с машините.

Министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е споделил на председателския съвет предходната седмица, че извикал заместника си и той дал писмени пояснения. После Йоловски допълнил, че няма да подпише документа за удостверяване на машините, описа Матева за случилото се на председателския съвет предишния петък в Народното събрание.

ЦИК счита, че Стойнов няма пълномощия да подписва отчета за засвидетелствуване, уточни още Матева.

Надежда Йорданов репликира, че в Изборния кодекс има задоволително гаранции , съгласно които основан другаде програмен продукт да не може да бъде конфигуриран на машините. Ненапразно при отварянето на машините се разпечатва хеш код, който удостоверява работата на устройството. Така се вършат внушения от страна на ЦИК, сподели Йорданова.

В намерено правосъдно съвещание на 30 октомври Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото против решението на Централната изборна комисия (ЦИК) за анулацията на машините за гласоподаване.

От ПП-ДБ внесоха жалба против решението на ЦИК за анулация на машинното гласоподаване в деня за размисъл. А до това се стигна, откакто в последния ден на предизборната акция ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов заяви, че от отчет на ДАНС излиза наяве, че заместник-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е качил на флашка. Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС, и Делян Пеевски, съпредседател на ПГ на Движение за права и свободи, приканиха да се гласоподава в неделя единствено на хартия или изборите да бъдат анулирани. ЦИК пък от своя страна излязоха с решение да се анулира машинното гласоподаване. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР