Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към

...
Още следващата седмица ще се събере комисията по помилване към
Коментари Харесай

Още следващата седмица комисията по помилване към президентството се събира по казуса Иванчева

Още идната седмица ще се събере комисията по опрощение към президентската институция по проблема " Иванчева ". Това съобщи в " Панорама " по  вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ в президентството няма претекстовете за присъдата от страна на съда и документите, които се изискват от страна на Иванчева. Имат единствено писмо-молба от нейния юрист. " Ще се прегледат документите, в случай че те стигнат до президенството ", сподели Йотова.

Тя разяснява и случая с убития служител на реда на границата ни. Според нея той нямаше да се случи, в случай че страната си беше свършила работата през последните 10 години.

" Въпросът е освен български, той е общоевропейски и международен въпрос. И до ден сегашен след войната в Сирия Европа не може да откри своята съответна политика във връзка с миграцията. Дъблинското съглашение е толкоз стар и неработещ документ, само че за жалост шеста-седма година поред не може да бъде поправен. По отношение на това съглашение за мигрантите е виновна страната, на чиято територия те за първи път стъпват в границите на Европейски Съюз - т.е. България е виновна за всичко. Второ - можехме да имаме структурирана политика във връзка с нашите европейски претенции. България не получава задоволително пари по Фонда за миграция и убежища, а това е нещо, което се договаря с Европейска комисия, когато се разисква общоевропейският бюджет - това е значимо за техниката и системите за наблюдаване, за контингента на Фронтекс ", сподели Йотова.

Тя означи проблемите - редуциране в " Гранична полиция ", неподготвени хора, прекачване на полицейски елементи без да са подготвени и без да има условия. Заяви, че преди години е посетила границата и е видяла по какъв начин младежите са били в будки при минусови температури, без вода и място за обикновена отмора и 10 години по-късно тези условия не са се трансформирали.

Йотова е безапелационна, че засилена мигрантска вълна постоянно е имало. Вероятно не са били на такива огромни талази, само че този поток си е непрекъснат от самото начало.

" За мен всичко минава през разбиването на каналджийските мрежи. Те не са основани преди един, два месеца, а са през цялото време ", сподели тя.

По думите на вицепрезидента общата политическа неустойчивост въздейства на всичко, както на цялото общество, по този начин и на работата на съответните институции. " Изходът от тежката политическа рецесия зависи от Народно събрание ", сподели Йотова.

Тя счита, че президентът е основал може би най-хубавата логистика, с цел да бъдат извършени диалози сред парламентарните групи, да има разговор и той се е случил. Каза също, че президенството постоянно е работело, с цел да се структурира оптимално стабилно болшинство в Народното събрание и да има положително държавно управление за България.

" Оптимист съм за основаване на държавно управление ", сподели тя и добави - " Не ми харесва обаче, че откакто доста от политическите водачи какзват какъв брой е значимо това и поставят запетайка и " само че " с многоточие и споделят, че това държавно управление би трябвало да е до локалните избори. Каква е силата на един подобен кабинет, в случай че знае, че е за подобен къс интервал от време, че би трябвало да приготвят единствено локалните избори, за какви дълбочинни промени може да се приказва и по какъв начин могат да се поемат дълготрайни задължения, те ще бъдат със статута и на служебния кабинет ", сподели Йотова

За войната в Украйна Йотова съобщи, че най-страшното би било в случай че свикнем, че в центъра на Европа има война и това минава в десетминутните летописи.

" Свикването с войната би било най-тежката присъда за днешното международно общество, за жалост натам вървят тези процеси и нашата роля като държава-член на Европейски Съюз би трябвало да бъде по-силна и по-сигурна. Както и да си приказваме - войната в Украйна не е война в Украйна, тя е война в Европа ", сподели Йотова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР