Още следващата година министерството на образованието, заедно с Агенцията по

...
Още следващата година министерството на образованието, заедно с Агенцията по
Коментари Харесай

Образователният министър: За 3 г. ще дадем 3 млн. по програма за пътна безопасност на децата

Още идната година министерството на образованието, дружно с Агенцията по пътна сигурност, ще стартира национална стратегия, с която за 3 година ще се влагат над 3 млн. лева за образование и образуване на умения у децата при придвижване по пешеходни пътеки и на улицата. Това разгласи пред БТВ просветителният министър проф. Галин Цоков. Той съжали,че обществото ни разрешава да се случват трагични произшествия като този, при който водач опустоши пресичащо дете дни преди началото на образователната година. Затова в държавното управление текат полемики за предварителна защита на случаите по пътищата. 
Прочетете още
Министърът счита, че с митингите си против шофьорите-нарушители деца и възпитаници демонстрират по какъв начин се ражда гражданско общество, емпатия и отговорност. Той чака от районните инспекторати информация за секторите с проблематично прекосяване и помоли протестиращите да пропущат образователните рейсове. Повече от 100 хиляди ученика ще употребяват този вид транспорт.

" Много е значимо образователното наличие. Основната задача през идващите седмици и месеци е по какъв начин да го структурираме в по-компетентностно насочени рамки, които са ориентирани образуване на умения и компетентности, а освен във възпроизвеждане на познание ", изясни министърът. Амбициите са дружно с отрасловата комисия в Народно събрание да има смяна в Закона за учебно и предучилищно обучение.

Той се надява измененията след външното оценяване след 4 и 7 клас да доведат до по-добри резултати и изясни, че за 2 месеца е нямало по какъв начин да извършат по-мащабни промени. Ще работим оценяването да е ориентирано към умения и компетентности, а освен към възпроизвеждане познания, настоя Цоков.

В момента се разискват и оферти за по-ранен начален час на часовете. И до в този момент 10% от учебните заведения са започвали в 7,30 ч., изключително в постройките с двусменен режим. Идеята е да се понижат изключенията и административните затруднения, изясни министърът.

За проблема в пловдивското учебно заведение " Найден Геров ", където умряла ученичка продължаваше да получава оценки, той изясни, че инспекцията е завършила в края на отминалата седмица. Предстои правенето на отчет. Но случилото се там, надминавало всички правила. " Най-тъжното е в случай че се открият и други такива случаи. На базата на отчета ще забележим какви санкции може да се наложат на шефа на учебното заведение и на хората, които са позволили това да се случи ", заключи Цоков.

Макар да означи, че след взетите през последните години ограничения децата, отпаднали от учебно заведение да са намалели с 40%, той призна, че от 80 хиляди върнати в просветителната система, единствено 50 хиляди са останали трайно в нея. " Близо 9 хиляди деца на година остават с помощта на напъните на учители, обществени служащи, представители на Министерство на вътрешните работи и други ", сподели министърът.

Свободните места за учители, съгласно справката, направена преди първия образователен ден, са към 705 или 1% от общия брой учители. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР