Предизборна заигравка с хляба – така от Сдружението за модерна

...
Предизборна заигравка с хляба – така от Сдружението за модерна
Коментари Харесай

Таванът на надценката на хляба: Търговци и производители поискаха вето от президента

" Предизборна заигравка с хляба " – по този начин от Сдружението за съвременна търговия обясниха решението на Народното събрание да постави таван от 15% на надценката на хляба. Решението за налагане таван на надценката за хляба беше признато в последните работни дни на Народното събрание, дружно с удължение периода на нулевото Данък добавена стойност. Търговци и производители желаеха президентът да наложи несъгласие на решението, тъй като ги слага в неизгодна позиция, а най-потърпевш ще се окаже крайният консуматор, написа Българска национална телевизия. 
Прочетете още
Таванът на ставката е за три от най-продаваните типове самун в страната – бял, " Добруджа " и стандартизиран. Търговци и производители реагираха остро, защото не е бил изработен прелиминарен стопански разбор и план на предлагането. Според тях ще бъде доста мъчно да се регистрира административната работата при продуктите с лимитирана надценка.

" Как ще отделиш разноските в горивото, на тока, на газта при печене, като печеш примерно днеска 1000 хляба. Едните са с налог, другите без налог, без облага, едните с по-малка, другите с по-висока. После в колата като се товарят, разходът по какъв начин ще го разделиш на какъв брой хляба. Това просто е една доста огромна бумащина, една огромна препирня, която ще води до настрана счетоводство вътре във всяка компания ", казва Димитър Бакалов. 

Проблем, съгласно производители, ще има и при отразяването на облагата в годишните данъчни заявления, цената на хляба ще остане същата.

От Сдружението за съвременна търговия упорстват президентът Румен Радев да наложи несъгласие на решението и то да бъде преразгледано.

" Да пипаш хляба предизборно през Закона за хазарта. Буквално с оферти, писани на коляно и без да се позоваваш на данни нито на Статистическия институт, нито някакви предварителни планове и оценки на въздействието е нездравословно ". Така дефинира ситуацията Доника Ризова, Сдружение за съвременна търговия.

От Сдружението напомнят, че редица други европейски страни са се пробвали да приложат тази мярка, само че Европейската комисия реагира извънредно остро против сходни регулации, а мярката единствено по себе си не дава резултати.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР