Още по темата Технологичните компании срещу Алекс Джоунс Facebook, YouTube,

...
Още по темата Технологичните компании срещу Алекс Джоунс Facebook, YouTube,
Коментари Харесай

Акциите на Twitter, Facebook и Google паднаха заради изслушването в Конгреса

Още по тематиката
Технологичните компании против Алекс Джоунс

Фейсбук, YouTube, Spotify и Apple смъкнаха наличие, продуцирано от американеца, прочут с тайните си теории
7 авг 2018
Акциите на Twitter последваха ориста на Фейсбук

Пазарната капитализация на обществената мрежа се срина с 15%
28 юли 2018
Защо акциите на Фейсбук се сринаха

Компанията към момента не може да се съвземе от над 20-процентовия спад в пазарната си оценка
27 юли 2018
Акциите на Фейсбук се сринаха с 24% и изтриха рекордните 151 милиарда $ от пазарната й оценка

Анализаторите и вложителите останаха разочаровани макар позитивните резултати на компанията
26 юли 2018 Акциите на Фейсбук, Twitter и Alphabet, компанията майка на Гугъл, потеглиха надолу в сряда по време на чуването на изпълнителния шеф на Twitter Джак Дорси и оперативния шеф на Фейсбук Шерил Сандбърг. Темата на диалог беше непознатата интервенция в американската политика посредством обществените мрежи и идентичното отнасяне на другите възгледи в платформите. Още по време на " разпита " на двамата акциите на Twitter изгубиха 4.5% от цената си, тези на Фейсбук – 1.2%, a на Alphabet – 1.4%.

На чуването трябваше да участва и представител на Гугъл, като поканата на сенаторите беше отправена към изпълнителния шеф Лари Пейдж. От компанията отхвърлиха, като предложиха тя да бъде показана от правния шеф Кент Уокър. Неговото наличие пък беше отказано от страна на Сената и в последна сметка до Дорси и Сандбърг стоеше празен стол, а държанието на Гугъл беше несъмнено като " надменно " от някои американски представители.

Сенаторите за следващ път заплашиха обществените мрежи с регулации, което докара и до спада в цената на акциите. Това е второто огромно чуване на представители на обществените мрежи от началото на годината, откакто през април създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг прекара над 10 часа в границите на два дни, в които отговаряше на въпросите на сенаторите.

Изпълнителният шеф на Twitter Джак Дорси

Фотограф: Jim Bourg

Не бяхме готови

Джак Дорси стартира изказването си пред сенаторите с думите, че учредената от него мрежа Twitter не е била готова да се оправи с " обидите, армиите от тролове, пропагандата, акциите за дезинформация и координираните офанзиви ". Представителите на Сената подходиха скептично към обещанията на Дорси за повече и по-ефективни дейности във връзка с прекъсването на външна интервенция в американската политика. В началното си послание Дорси сподели още, че " дребен на брой неприятни играчи съумяват да извърнат играта против Twitter и да имат непропорционална тежест. "

Темата на диалог във връзка с Twitter направи бърз завой към обвиняванията за цензура на консервативни възгледи в мрежата. През последните няколко месеца няколко представители на Републиканската партия се оплакаха от това, че са жертви на " бан в сянка " – случай, при който акаунтът на потребителя не е блокиран, само че неговите изявления не се виждат от почитателите му.

По-рано денем, в изявление пред Daily Caller, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разяснява, че обществените мрежи са " свръхлиберални " и съгласно него те " към този момент са почнали да въздействат на изборите за Конгрес през ноември ".

Републиканският сенатор Сюзън Колинс нападна непосредствено Дорси, като го попита за какво не ѝ е било обявено, че нейният профил в мрежата е бил нападнат от 270 тролове, свързани с Русия. Отговорът на Дорси беше, че е " неприемливо " да не се оповестява на потребителите, когато те са жертва на офанзиви.

Оперативният шеф на Фейсбук Шерил Сандбърг дружно със сенатор Ричард Бър от Републиканската партия

Фотограф: Jim Bourg

Ние сме по-агресивните

" Нека бъде ясно, че ние сме по-отдадени на идеята, в сравнение с нашите врагове ", разяснява в изказването си пред сенаторите оперативният шеф на Фейсбук Шерил Сандбърг. Сандбърг е вторият най-високопоставен шеф в компанията след Марк Зукърбърг, като до неотдавна и двамата избягваха да приказват пред законодателите. През април обаче Зукърбърг се появи за пръв път във Вашингтон, а месец по-късно и в Брюксел.

" Вече сме премахнали стотици страници и сметки, които не са достоверни и лъжат другите в мрежата по отношение на това кои са и какво вършат ", сподели още Сандбърг. " Когато неприятни артисти се пробват да употребяват нашата мрежа, ние ще ги блокираме. "

Подобно на изказването на Дорси, Сандбърг беше посрещната със песимизъм от сенаторите. Ричард Бър от Републиканската партия разяснява, че не вижда стъпки към решение на проблемите. " Дори не съм сигурен, че вървим в вярната посока. " Демократът Марк Уорнър добави, че също е песимистичен по отношение на това дали фирмите ще могат да се оправят сами. " Конгресът ще би трябвало да предприеме дейности ", сподели Уорнър.

Страхът от регулация

Акциите на Twitter, Фейсбук, Гугъл и други софтуерни колоси постоянно се движат съгласно настроенията в Конгреса по отношение на това дали активността им би трябвало да бъде контролирана по-строго. Страхът на вложителите е, че в случай че такава регулация има и тя е ефикасна, тя ще спъне растежа на доходи на компаниите, които разчитат главно на персонални данни на потребителите си като стока. Доскоро тази тематика се избягваше, само че след абсурда с Cambridge Analytica все по-често се чуват гласове в интерес на възможната регулация.

Още през април обаче стана ясно, че написването и приемането на сходна регулация няма да бъде елементарно. От една страна, софтуерните компании са новите лобистки първенци във Вашингтон, където харчат милиарди долари за акции против регулация, а от друга – няма консенсус по отношение на това какви ограничения могат да бъдат подхванати. В Европа през май влезе в действие регламента GDPR, който би трябвало да ограничи използването на персонални данни от уеб сайтове и компании, само че остава неразбираемо дали регулацията ще се окаже сполучлива в по-широк мащаб, обхващащ и проблеми като подправените вести и " армиите от тролове ".

Акциите на Фейсбук към момента не могат да се възстановят от изтриването на близо една четвърт от пазарната капитализация на компанията в края на юли. Ценните бумаги не престават да се търгуват на цена с 22% по-ниска от тази преди срутва. Напълно идентично е ситуацията и при Twitter, която последва Фейсбук ден по-късно и сега акциите на компанията се търгуват също на 22% по-ниска цена, в сравнение с 25 юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР