Още по темата Спомняте си сигурно новината от миналото лято

...
Още по темата Спомняте си сигурно новината от миналото лято
Коментари Харесай

За Гошка и Пеевски


Още по тематиката Спомняте си несъмнено новината от предишното лято за 61-годишната българка Гошка, която завоюва джакпота от 68 млн. евро на испанската лотария " Ла примитива ". В историята й всичко е просто и ясно - отпътувало на гурбет преди 15 години в страната, фамилията й живеело непретенциозно, до момента в който феята на шанса не трансформирала живота им като с вълшебна пръчица.

Също предходната година депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски пък се видял с близо 80 млн. лева, каквато сума е заявил пред Сметната палата. За разлика от Гошка обаче историята на неговото внезапно замогване е толкоз неразбираема, че и Национална агенция за приходите, и прокуратурата би следвало да желаят да я разнищят.

И Пеевски от към 15 години е на " гурбет ", само че държавен: още студент става парламентарен секретар на транспортното министерство и член на борда на " Пристанище Варна ", след това зам.-министър по бедствията и повредите, от 2009 година е непроменяемо народен представител от Движение за права и свободи, а в промеждутъците сред другите парламенти - и магистрат.

До 2016 година и той като Гошка живял относително непретенциозно на държавната си заплата: с три парцела, един остарял опел и влогове, разкриващи по какъв начин в действителност е обеднявал. И ненадейно се трансформира в мултимилионер - само че с дарения и дивиденти от дялове в локални и непознати компании.

Анализът на най-новите заявления на депутата пред Сметната палата е близо до неосъществим, тъй като липсва доста информация, а във въртележките с прехвърляния на активи от едно сдружение в друго евентуално и счетоводителите му се затрудняват. Само през тази година е подал три, които, в случай че не друго, демонстрират бурни продажби и придобивания.

С просто око в тях се чете:Два жилището, два гаража, къща с двор

110 хиляди лв. в брой

• Депозити сред 13 и 17 млн. лв., според в каква валута са преизчислени в декларацията - към една трета от тях в чужбина;

Акции и дялове на стойност 60 млн. лева - в пет компании.

Посочената стойност към всяка от компаниите е нещо като новата визитка, с която публично Пеевски се показва пред обществото. Каква е действителната чиста стойност на въпросните сдружения не може да се каже, без да е известно какви отговорности имат. Основната компания е дубайската Intrust Limited, оценена на 9.8 млн. лева Тя има българската " НСН инвестмънт ", където понастоящем е фамилната вестникарска империя, както и голям брой недвижими парцели. Миналата година НСН (тогава директно негова собственост) закупи " Техномаркет България ", което обаче беше трансферирано на дубайската TGI Middle East. За нея също се счита, че е следена от депутата, само че не попада в декларациите му. От документите излиза наяве, че прехвърлянето на НСН (на Пеевски) на Intrust Limited (на Пеевски) е било за малко над 30 млн. лева

От другите компании две са новосъздадени през май т.г. български сдружения - " Интръст " и " Инт ", против които е посочен уставният им капитал - надлежно 4 и 1 млн. лева За последните две - Proof Method Marketing (6.9 млн. лева ) и Mercury Holdings (39.1 млн. лева.), няма изясненост нито с какво се занимават, нито какво имат, нито даже къде са регистрирани. За първата е записано, че е учредена през 2016 година със средства от продажба на дружествени дялове. Освен това същата година депутатът е получил и над 20 млн. лева дял от неназовано сдружение, а към датата на овакантяване на предходния парламент е оповестил вземания по гласувани дивиденти за 35 млн. лева

Извън декларациите остават огромни компании със солидни активи, за които също се счита, че се управляват от Пеевски - " Булгартабак ", " Техномаркет " и други Но по-важното е, че за Сметната палата, Национална агенция за приходите и прокуратурата бизнес делата на безконечния държавен чиновник, народен представител и магистрат са транспарантни като сълза.

Мълчанието, в което са замръзнали, е самопризнание, че политиката публично е най-доходното занятие в България. Нейната мръсна приказка описват имуществените заявления на хора, които съставляват страната. Истински цинизъм е фактът, че служат не за друго, а за изпиране на
джакпотите, раздавани от властта. В случая е осветена единствено част от ефикасните взаимоотношения в триъгълника " Пеевски - Борисов - Цацаров ", белязан от афери като " Булгартабак " и КТБ. И от медийния комфорт, който от ден на ден ще се трансформира в проблем.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР