Понякога тонът на случващото се в България се задава от

...
Понякога тонът на случващото се в България се задава от
Коментари Харесай

Когато трендът се обърне

Понякога тонът на протичащото се в България се задава от мелодията на по-големи събития. С наближаването на локалните избори те от ден на ден играят тази роля и през последните дни нервността към тях стартира очевидно да се усилва. Кресчендото пристигна с фамозното осъществяване на Волен Сидеров в предаването " Референдум " на Българска национална телевизия (вижте повече тук), само че най-малко още едно от по-важните събития на седмицата също може да бъде проследено до локалния избор. Лидерът на друга " патриотична " групировка - вицепремиерът Красимир Каракачанов от Вътрешна македонска революционна организация, заплаши, че ще напусне държавното управление, в случай че България поддържа започването на договаряния с (Северна) Македония за присъединение към Европейски Съюз. Каква би трябвало да е позицията ни по този въпрос наподобява относително ясно:

- България има полза още една прилежаща страна да бъде в съюза и да съблюдава същите правила
- Северна Македония в общия пазар отваря нови благоприятни условия за българския бизнес
- Разширяването на Европейски Съюз в Западните Балкани понижава съветското въздействие в района и прави евентуалните спорове доста по-малко вероятни

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това обаче на доктрина. На процедура се случва друго:

- По-националистически настроените политици виждат в обстановката преференциална опция да разровят остарели рани
- Те поставят като изрично изискване за поддръжката на България настояването Македония да пренапише съществено историята си

Съвпадането на този спор с локалния избор единствено вкарва още повече напрежение в тематиката и прави разрешаването на несъгласията по-трудно. (Вижте коментар и повече по тематиката тук.)

Изборите са след три седмици и равнището на нервност до тогава единствено ще се усилва, само че животът ще продължи и след тях. В този брой на " Капитал " обръщаме внимание на различен, много по-голям сюжет, който ще дефинира протичащото се през идната година. От месеци насам разнообразни данни от развитите международни стопански системи дават съображение на анализаторите да плануват относително неотдавнашен завършек на настоящия прогресивен стопански цикъл. " Идва ли рецесия " е един от постоянно задаваните въпроси, който звучи изключително трагично поради към момента мъчителните мемоари от 2008 година Темата от корицата на " Капитал " изяснява какво се случва и дава разнообразни прогнози по какъв начин може да се развият международната и българската стопанска система през идната година. Или по-точно казано - разказва факторите, от които зависи дали и къде тъкмо влизането в низходящ цикъл ще бъде просто леко закъснение, по-осезаема криза или (най-малко вероятно) ще се осъществен страховете за нова рецесия. (Всичко по тематиката - тук.)

Ако съдим по текста за един от новите имотни планове в София в този брой на " Капитал " обаче, този миг към този момент, наподобява, е по-скоро отдалечен. Но в случай че прочетете тематиката за лихвите по ипотечните заеми (стр. 60), ще си припомните, че може би не самата промяна на икономическия цикъл, само че опитите тя да бъде предотвратена към този момент трансформират живота и работата ни.

В броя ще видите още:

- Задачите на Кристалина Георгиева в МВФ
- " Булсатком " може да има нова акционерна конструкция
- Диджейката от Тутракан

Седмичникът " Капитал " се популяризира в бензиностанции OMV, Shell, EKO и Lukoil, магазините Inmedio, Relay и Аванти, супермаркетите Billa, Kaufland и Фантастико, и обектите на Memento, Green Deli, Chucky’s, La Bottega, Onda, CrossFitDream и Orange Fitness.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР