Още по темата Случаят Бабиш, или как се управлява Чехия

...
Още по темата Случаят Бабиш, или как се управлява Чехия
Коментари Харесай

Презбирането на Земан слага отпечатък върху следващото правителство в Чехия

Още по тематиката
Случаят " Бабиш ", или по какъв начин се ръководи Чехия без доверие

Партията на милиардера безапелационно завоюва парламентарните избори през октомври, само че никой не желае да се коалира с нея, най-малко до момента в който той е министър председател
10 яну 2018
Колко евроскептичен е " Чешкият Тръмп "

Победителят в изборите Андрей Бабиш е прагматик, а не идеолог. Накъде ще поведе Чехия зависи доста от това с кого ще ръководи
27 окт 2017 Чешкият президент Милош Земан бе избран отново на балотажа в събота. Той завоюва поради твърдата си позиция по отношение на имиграцията и фокуса върху връзките с Русия, което в действителност го направи поляризираща фигура по време на първия му мандат. Вотът бе доминиран от терзанията на гласоподавателите за сигурността макар интервала на бърз стопански напредък и повишаващи се заплати, като бежанците бяха централна тематика.

На втория тур на президентските избори Земан се изправи против проевропейския някогашен ръководител на Чешката академия на науките Иржи Драхош, като резултатът бе надлежно 51.4% на 48.6%. Земан е последната значима фигура измежду политиците от посткомунистическия преход на страната и направи завой от лявоцентристки министър председател до президент, клонящ към крайнодясното, обобщава Reuters.

Разделяща мощ

Държавният глава яхна вълната на възходящите опасения от имигрантите, каквито в Чехия в действителност съвсем няма. " Хората към него съумяха да провокират боязън – една доста мощна страст, която е доста по-важна от разсъдъка ", твърди политическият анализатор Томаш Лебеда. Иржи Прибан, професор от Cardiff University, споделя сходно мнение: " Президентът освен раздели, само че изцяло разцепи хората. Наложи възприятие над едно сполучливо, несъмнено и нормализирано общество, че е под опасност и би трябвало да се пази от измислени рискове ".

Земан е спорна персона, която обществено наскърбява съперниците си и атакува интелектуалния хайлайф и медиите. Известен е с топлото си отношение към съветския президент Владимир Путин и апелите да се прекратят глобите на Европейски Съюз против Москва, наложени поради анексирането на Крим.

Балотажът беше придружен от обвинявания за съветска интервенция в интерес на Земан. Но съгласно Марк Галеоти от Института за Международни връзки в Прага ролята на Русия е пресилена. " Дали Кремъл би желал не Драхаш, а различен да завоюва изборите? Разбира се. Но липсват доказателства за съгласуваност, която да разкрива ръката на Москва. Руската политическа преса е удивително трезва във връзка с тези избори. Тя вижда преимуществата на Земан, само че също и рестриктивните мерки му, " показва Галеоти пред в. Guardian.

Хладни връзки

Връзките му с Брюксел са хладни. Земан се назовава федералист и поддържа участието на страната в Европейски Съюз, само че по едно и също време с това приказва за провеждането на референдум като този, който докара британците до Brexit. Докато Драхош обещаваше по-силен глас на Чехия в блока и катурване на курса, който сближава страната с евроскептицизма на Полша и Унгария.

Победата на Земан ще даде отражение върху сформирането на новото държавно управление в Чехия, защото той поддържа премиера Андрей Бабиш, чийто кабинет на малцинството по-рано загуби избор на доверие. Заради обвинявания против Бабиш в корист с пари от европейски фондове той не може да откри съдружни сътрудници. Президентът обаче съобщи, че ще му даде втори късмет за сформиране на държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР