Още по темата Причината са жалби, които бавят процедурата. Предстои

...
Още по темата Причината са жалби, които бавят процедурата. Предстои
Коментари Харесай

Концесионните такси за плажовете може да зависят от атрактивността им

Още по тематиката
Причината са тъжби, които бавят процедурата. Предстои избор на концесионер за " Поморие-централен "
Законови промени плануват линиите да бъдат обособени в четири групи по отношение на атрактивността и разположението им.

Обсъжданата в няколко предишни държавни управления, само че неосъществена концепция морските плажове да бъдат групирани по отношение на характерностите си и на база на това да се пресмята концесионното им заплащане още веднъж е на дневен ред. В началото на седмицата министърът на туризма Николина Ангелкова е обсъждала промени в закона за устройството на черноморското крайбрежие с неправителствения бранш, които са точно в тази посока. Целта е да има четири групи плажове по Черноморието, които ще бъдат разграничени по разнообразни индикатори.

Различна категория плажове
В момента концесиите на плажовете и изчисляването на минималната концесионна такса за тях се случва по методика, която в огромна степен регистрира размера на плажната линия. От години обаче има хрумвания да бъдат добавени и други индикатори, в това число атрактивност на плажа, раздалеченост от курорти и други Така от 2009 година насам се разисква опцията линиите да бъдат групирани на функционален симптом, което да служи като база и за пресмятане на минималното концесионно заплащане. Тази концепция е още веднъж на дневен ден, стана ясно от прессъобщение на Министерството на туризма.В понеделник отрасловият министър Николина Ангелкова е разискала с неправителствени организации подготвяни промени в закона за черноморското крайбрежие, които би трябвало да обособят плажовете в страната в четири групи - такива, които са ситуирани в непосредствена непосредственост до урбанизирани територии, такива, които са в неурбанизирани територии, само че наоколо до туристически дестинации и къмпинги, линии, които са отдалечени от курорти и къмпинги, и линии с лимитирано прилагане или избрани за насърчаване на профилиран туризъм. При определянето на категорията на всеки плаж ще се взима още под внимание и посещаемостта му, до каква степен са урбанизирани прилежащите му територии, дали е натурален или неестествен и други.
Индивидуален метод в заплащането

Групирането на плажовете цели да има самостоятелен метод както в определянето на минималната концесионна такса в търговете, по този начин и на методите на прилагане и цените на предоставяните плажни услуги, които към този момент вземат участие и във образуването на оценката на претендентите за концесия. Пред туристическия бранш Николина Ангелкова е съобщила, че " по този начин за всяка линия ще има присъща лична тежест в методиката за установяване на концесионното заплащане ". " Също по този начин би трябвало да се вземат поради и разноските, които се вършат за поддържането й ", е споделила още тя.
Евентуалните законови промени в процедурите за концесии на плажове ще са вторите в границите на последните две години. През 2016 година бяха признати корекции, които плануват в оценката на получените оферти да влиза и цената на предлаганите чадъри и шезлонги на плажа.
На Черноморието има 208 линии, като всяка година към 1/3 от тях остават неохраняеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР