Още по темата: Георги Титюков: Съоръжението е само плюс за

...
Още по темата: Георги Титюков: Съоръжението е само плюс за
Коментари Харесай

Джунгла израсна в терена на раздора

Още по тематиката: Георги Титюков: Съоръжението е единствено плюс за града

Не е редно при изискване, че имаме едно от най-хубавите уреди, да отстраняваме 150 декара от територията на града, която е отредена за паркове.

Теренът сред съществуващия гребен канал и река Марица се е трансформирал в гъста джунгла, сподели инспекция на „ Марица “. Пред очите на всеки, дръзнал да се разноски из местността, се редят странни дървесни типове, заплетени шубраци и високи треви, които елементарно могат да ни пренесат в „ прокълнатите гори “ от приказките.

Мястото през днешния ден е уместно по-скоро за научни експедиции, в сравнение с за срещи и разходки. Високи обувки с пълен грайфер, компас и мачете са безусловно наложителни за всеки мераклия, решил да прекара един следобяд в крайречна разходка, която елементарно се трансформира в борба с природата.

Малцината смелчаци, които идват тук, постоянно са заредени с вода, защото чешми няма. Може да се върви единствено по тясна криволичеща пътека. Тя е дълга няколко километра и е изпълнена с трудности. Тревите са високи и заплетени. Много са и падналите дървета - къде ударени от гръмотевица, къде някой е минал да си отсече и набере за зимата.

Всяко едно прекрачване отвън пътечката елементарно може да ви води в дълбоката и недостъпна джунгла на парк „ Отдих и просвета “. Със сигурност нито ще ви е културно, нито ще съумеете да отдъхнете. Осветление няма.

Осъществяването на плана за втори гребен канал ще бъде пагубно за зелената система на Пловдив, защото ще отреже над 150 декара, които по хипотеза са отредени за парк, не престават да упорстват от колегията на пловдивските ландшафтни архитекти.

По думите им в терена, предназначен за новото спортно оборудване, попадат последните останки от лонгозна гора в Пловдив. Този необичаен за града ни вид флора преди време е процъфтявал, само че с урбанизирането на територията е почнал да умира. Експертите считат, че работата по втория гребен канал ще довърши дефинитивно лонгозата.

Освен това под набезите на резачките ще попаднат и доста бели тополи, които са предпазен тип. Лечебните дървета са ситуирани в 8 гнезда, където следва да бъде новата водна повърхност и ще би трябвало да бъдат изсечени, макар че някои екземпляри са на над 80-годишна възраст.

„ Зеленината в града от ден на ден понижава, по тази причина би трябвало да запазим гората на гребната. Не е редно при изискване, че имаме едно от най-хубавите уреди, да отстраняваме 150 декара от територията на града, която е отредена за паркове ”, разяснява пред „ Марица “ известният ландшафтен проектант Станимир Шаламанов, който изрази общата позиция на цялата гилдия.

Той дефинира като погрешни изказванията, че Пловдив няма да може да приема международни и други огромни шампионати без втори гребен канал, защото такива се организират и все още, без да има второ сходно оборудване - т.е. построяването не е наложително изискване на федерацията по гребане.

На идната сесия на локалния парламент, която ще се организира на 17 септември, би трябвало да се разиска предлагането на администрацията да заплати на частна компания 1 354 000 лв. от градския бюджет за терен с повърхност 11 418 кв. метра, който попада в рамките на втория гребен канал. Имотът е благосъстоятелност на компания " Пловдив рийч " ЕООД, чийто шеф е Филип Хауърд. Цената е посочена от сдружението, а другояче данъчната оценка на терена е 425 138 лв..

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР