Още от 1670 г. мездренското село Типченица се е прочуло

...
Още от 1670 г. мездренското село Типченица се е прочуло
Коментари Харесай

В село Типченица търсят баш майстора на виното

Още от 1670 година мездренското село Типченица се е прочуло с лозарството . Първоначално с лозя са засадени скатовете на Градището и Свети Петър, по-късно - Батина глава, а към 1700 година популацията изсича горите в Западинето и засажда цялата околност. Така Типченица става огромен производител на грозде и вино, което се търси чак в София. С мехове и плоски бурета, натоварени върху коне, търговци придвижват през Огоя и Батулия типченско вино за столицата. През 1895 година заболяванията филоксера и перноспора унищожават типченските лозя и за известно време лишават най-хубавите приходи от поминъка на популацията.
През 1900 година в Типченица стартира засаждането на нови лозя, сложени върху така наречен американска поставка, които са устойчиви против филоксера. Първото такова лозе е засадено на Люта поляна. То е първо в селото и второ в цяла Врачанска околия. През 1903 година е засадено още едно в местността Лючища с материали, отгледани в Типченица. По-късно в Типченица се отглеждат милиони бройки посадъчен лозов материал освен за потребностите на обитаемото място, а и за забележителна част от страната. Селото бързо се развива като съвременен лозарски център. Типченско грозде и вино скоро се появяват в София. После потеглят към пазарите на Турция, Гърция, Румъния, Русия, Берлин, Лондон и Скандинавия. След първите години от посаждането на новите лозя в Типченица към този момент се създават към една шеста от всички млади лозички в страната. Местна компания стартира активност през 2003 година за да възобнови локалните обичаи за облагородяване на лозов посадъчен материал, развъждането на лозя и произвеждане на вино. Всяка година от този момент компанията облагородява хиляди млади лозички, които се продават както в страната, по този начин и в чужбина.
През годините, наоколо до селото, се засаждат нови, към 300 дка лозя, множеството от които са бели сортове - Шардоне и най-известният в района Врачански мискет. Те са почти 70% от засадените площи, останалите 30% си разделят прелестният български вид Рубин и Каберне Совиньон, който е извънредно подобаващ за развъждане в местността. Масивите са в екологично чист полупланински регион с биологични средства и агротехники. През 2018 година стартира построяването на нова, съвременна винарна с индустриален потенциал до 100 000 литра.
Типченица ще означи, несъмнено, уместно Трифон Зарезан на 14 февруари. Началото на празника от 10:00 часа ще постави духов оркестър.От 11:00 часа на лозовия масив на компанията ще бъде отслужен водосвет за здраве и благодат през цялата година и ще бъде изпълнен обред по зарязване на лозята, пресъздаден от самодейци към НЧ „ Съзнание-1899”. Бог Дионисий ще опише на присъстващите историята на лозарството в Типченица и ще показа мома Врачанска – знак на Врачанския мискет, вид, който доминира в типченските масиви и слави селото с прелестното едноименно вино. Свети Трифон ще бъде посрещнат от стопаните на лозето, които в ранни зори са приготвили богата софра, ритуален самун, пълнена с ориз и булгур кокошка, бъклица с вино. Ще зареже лозята от три главини по три пръчки, ще ги посипе с пепел от бъдника и ще ги полее с вода от Йордановден, ще благославя за богата годишна продукция и качествено вино.
Поздрав към лозарите, винарите и всички посетители ще насочат самодейците от Женски национален хор „ Типченски майки”, с живописен началник Любомир Гешковски. И тази година ще бъде определен стопанинът, направил най-хубаво домашно бяло и алено вино.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР