Още една чудесна новина! НАСА оповести, че усилията на ръководството

...
Още една чудесна новина! НАСА оповести, че усилията на ръководството
Коментари Харесай

Немската пробивна машина на американската мисия ИнСайт отново дълбае под почвата на Марс!

Още една чудесна вест! НАСА оповести, че напъните на управлението на американската задача “ИнСайт ” за спасяването на немската пробивна машина са почнали да се увенчават с триумф. Машината още веднъж дълбае под повърхността на Марс!

Напомням на читателите, че “ИнСайт ” извърши меко кацане в региона на марсианската низина Елизиум на 26-ти ноември 2018-та година. През февруари тази година пробивната машина бе спусната на самата повърхнина, а на 2-ри март беше обявено, че тя е почнала да дълбае. За страдание бургията стигна до дълбочина от 30 сантиметра и отхвърли да продължи напред. Това е прекомерно плитко, с цел да може научната инсталация да получи стойностни данни за структурата на марсианската кора. Очакванията на учените са да се пробие отвор с дълбочина сред 3 и 5 метра.

Първоначално екипът на задачата смяташе, че бургията е стигнала до огромна канара. Ако това беше по този начин, щеше да е трагично за инструмента. Той е очакван да може да преодолява дребни камъчета и скали със междинен размер, само че доста огромна канара би се оказала непреодолимо затруднение. Това е част от изследователския развой на Марс – колкото и да преценяваш по какъв начин да процедираш, планетата постоянно може да те изненада.

За благополучие анализът на данните сподели, че бургията не се е сблъскала със канара, а около мощните трептения е издълбала празнина. Затова когато екипът се пробва да я задейства, тя просто отскача от стените на кухината и не може да продължи напред. Ето за какво беше решено благодарение на роботизираната ръка да се натисне почвата на Марс там, където лежи бургията, с цел да слегне почвата.

Изглежда, че тактиката работи! Ще не преставам да проследявам задачата, а в случай че има спомагателни вести, те ще бъдат съобщавани навреме на страниците на КОСМОС БГ. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР