Още днес или в следващите няколко дни България вероятно ще

...
Още днес или в следващите няколко дни България вероятно ще
Коментари Харесай

Подаваме до дни заявка по механизма за сътрудничество с ЕЦБ

Още през днешния ден или в идващите няколко дни България евентуално ще подаде поръчка за механизма за съдействие и по този начин ще одобри надзора на Европейската централна банка, съобщи БНР.

Страната ни ще стартира тясно съдействие с Европейската централна банка и при положителни резултати във финансовия ни бранш и работата на институциите в границите на една година, нашата страна може да влезе в т.нар чакалня на еврото – ЕРМ-2 и в Банковия съюз. Това стана ясно на специфична конференция на Еврогрупата нощес след разискването на нашата кандидатура, показана през вчерашния ден в Брюксел от финансовия министър Владислав Горанов.

„ Приемаме, че България ще влезе по едно и също време в ЕРМ-2 и Банковия съюз и ще поеме следващи задължения по-късно ”, уточни на конференцията ръководителят на еврогрупата Марио Сентено.

Механизмът за тясно съдействие е методът, по който страните отвън Еврозоната могат да вземат участие в Банковия съюз на Евросъюза, а с въвеждането му страната ни ще стане първата, чийто огромни банки ще минат под надзора на евроинституции преди действителното приемане на единната валута.

„ Еврото е валутата на Европейски Съюз и ние приветстваме желанието на страните отвън Еврозоната да вкарат единната валута. В същото време е извънредно значимо страните, които одобряват еврото, да са добре готови – стопански, финансово и институционално “, означи и Беноа Кьоре от ЕЦБ.

Важно изискване за напредването ни към Еврогрупата си остава осъществяването на изискванията по мониторинга на страната в региона на правосъдната промяна и прочие „ Европейска комисия и ЕЦБ ще наблюдават за ефикасното следване на уговорките на България. Ще продължим да следим правосъдната промяна и битката с корупцията и проведената престъпност посредством Механизма за съдействие и инспекция ”, акцентира зам.-председателят на Европейската комисия с сектор „ Евро ” Валдис Домбровскис.

Решението дали България има място в ЕРМ-2 и Банковия съюз ще е на Надзорния съвет на ЕЦБ, само че при непълен прогрес нашата страна може да се окаже пред „ чакалнята ” и повече от една година, уточни още еврокомисарят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР