Осем дни преди местните избори в Англия, както и изборите

...
Осем дни преди местните избори в Англия, както и изборите
Коментари Харесай

Борис Джонсън под засилен натиск заради ремонта на апартамента си

Осем дни преди локалните избори в Англия, както и изборите за районни парламенти на Уелс и Шотландия, Джонсън се сблъсква пред поток от изказвания за всичко – от обърканото в началото ръководство на COVID-19 рецесията до въпроси кой какво е издал от кабинета му.

Запитана предишния месец за ремонта, говорителката на Джонсън увери, че всички дарения, дарове и облаги били декларирани съответно и че не са употребявани средства на Консервативната партия за заплащане на ремонта.

Джонсън има надбавка, финансирана от данъкоплатците, в размер на 30 000 паунда (42 000 долара) всяка година за поддържане и обзавеждане на формалната си резиденция, само че всичко на по-голяма стойност би трябвало да бъде платено от премиера.

Според министри Джонсън самичък е платил за работата, само че не е ясно по кое време е платил и дали ремонтът, за който се оповестява, че е коствал 200 000 паунда (280 000 долара), в началото е бил финансиран от някакъв тип заем. Съгласно разпоредбите за политическо финансиране Джонсън е длъжен да заявява това.

Опозиционната Лейбъристка партия настоя за пояснение.

Заместник-председателят на лейбъристите Анджела Рейнър написа до Саймън Кейс, началник на гражданската работа, с молба да проверява отговорите за аферата, дадени от тогавашния прессекретар на Джонсън по-рано тази година. Алегра Стратън, някогашна журналистка от BBC, беше пресаташе на Джонсън от октомври до предходната седмица.

Доминик Къмингс, който беше основният консултант на Джонсън за акцията за Брекзит и който му оказа помощ да завоюва изборите през 2019 година преди остро разкъсване на връзките през предходната година, съобщи в петък, че Джонсън е желал донори да заплащат скрито за ремонта. Къмингс добави, че бил споделил на премиера, че сходни проекти са " неетични, глупави, евентуално противозаконни ".

Запитан дали Джонсън е получил заем от Консервативната партия за ремонта, министърът на превоза Грант Шапс означи пред Sky News: " Премиерът към този момент заплати за него. "

В още едно евентуално увреждащо имиджа на английския министър председател изказване вестник " Дейли Мейл " в неделя цитира неидентифицирани източници, съгласно които през октомври, малко откакто се съгласи на второ затваряне поради епидемията, Джонсън е споделил на съвещание на " Даунинг стрийт ": " Повече никакви шибани затваряния - оставете телата да се натрупат. "

Запитан в понеделник дали е направил коментара, Джонсън увери: " Не, само че още веднъж, мисля, че значимото нещо, считам, че хората желаят да продължим и да вършим като държавно управление, е да подсигуряваме, че затварянията работят, а те работят. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР