Осъденият до живот бизнесмен не бе доведен за процесаВ Окръжния

...
Осъденият до живот бизнесмен не бе доведен за процесаВ Окръжния
Коментари Харесай

Започна делото за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на Георги Вълев от Килърите

Осъденият до живот предприемач не бе доведен за процеса

В Окръжния съд във Велико Търново стартира делото за лишаване на имущество за 3.6 милиона лв., добито от незаконна активност от наказания до живот Георги Вълев от бандата на " Килърите ". Вълев лежи в пандиза за лихварство и " мокри поръчки ". Върховният касационен съд дефинитивно го призна за отговорен през декември 2017 година, че е поръчал на бандата на Петър Стоянов - Сумиста две убийства - на търновския юрист Петър Лупов и на шуменския предприемач Румен Рачев, убити през 2009 година Сумиста и Вълев бяха упрекнати от прокуратурата като подбудители на убийствата.

Делото е заведено по искане на комисията „ Антикорупция “. Запорираното имущество, дружествени дялове и пари, за които се желае конфискация в интерес на страната, са за 3 611 169 лв..

Вълев не бе доведен в правосъдната зала във Велико Търново. Късно подал молбата си да участва и му е отказано конвоиране от пандиза в Плевен, стана ясно по време на съвещанието. Представлява го юрист Боян Жеков от Варна.

" Георги Вълев има законни приходи, с които е придобил всичките си имущества, никаква връзка няма с тази незаконна активност, за която има влезнали в действие присъди, в това число и лихварството, което включва единствено 4 контракта за заеми за 10 година, които съдът е решил, че съставляват занимание. Друг е въпросът дали съставляват 3.6 милиона лева тези парцели. Това са едни цени етикети, които са наслагани от комисията безусловно случайно, без оглед на всевъзможни данни от покупко-продажбите ", сподели юристът.

От КОНПИ припомниха в правосъдната зала, че той е наказан за подбуждане за ликвидиране, като водещ е користният претекст. А точно неблагополучията в желанието на търновския предприемач да придобие 53.24% от акциите на ДЗИ Банк, чиято стойност е 234 милиона лева " Имуществото и неговата равноценност, чието лишаване се желае, е съобразено с откритата незаконна активност като процесуална причина по съответния иск ", обявиха представителите на комисия " Антикорупция ".

Делото продължава с чуването на строително-техническа експертиза.

Това е трети опит през последните 8 години на страната за лишаване на имущество на Георги Вълев. Делото за конфискация бе формирано през февруари 2018 година На 27 април м.г. обаче Окръжният съд в Търново реши, че производството по делото за имуществото на Вълев би трябвало да бъде прекъснато. Тогава магистратите решиха, че срокът на инспекцията по чл.15 от анулирания Закон за лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна активност е преклузивен и след приключването му страната в лицето на КПКОНПИ губи правно съображение да води дело за лишаване на имущество. Сред претекстовете на магистратите категорично беше очебийно, че искът за лишаване е импортиран 7 години по-късно, а не незабавно след 10-месечната инспекция и това го прави неприемлив. Апелативният съд обаче го възобнови.

41 са парцелите, за които съдът следва да се произнесе за лишаване. Сред тях са терени в Царево, в курорта Слънчев бряг, земи в Еленския балкан, в Свищовско, жилища и търговски площи във Велико Търново и Арбанаси. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР