Орлин Русев, един от петима българи, които се изправят днес

...
Орлин Русев, един от петима българи, които се изправят днес
Коментари Харесай

Българи, обвинени в шпионаж във Великобритания - свързани с крупен издирван международен измамник

Орлин Русев, един от петима българи, които се изправят през днешния ден по обвинявания в шпионаж пред съд в Лондон, е работил за австриеца Ян Марсалек, търсения за финансови закононарушения от Интерпол началник на банкрутиралата немска компания за картови заплащания Wirecard,.

Британските следователи считат, че съдействието на Марсалек и Русев (45 г.) е почнало през 2014 година. Като експерт по цифрово наблюдаване Русев е снабдявал Марсалек с устройства за криптирани известия и в тази активност е наемал четиримата други обвинени българи. Той ги е обучавал в потреблението на шпионско съоръжение и криптирана връзка.

Русев и съучастниците му Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са упрекнати, че от август 2020 година до февруари 2023 година са събирали информация за непозната страна. „ заговорничели за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна за зложелател за, която накърнява сигурността и ползите на страната “, съгласно обвиняването на прокуратурата.

Българите са упрекнати и в по-малки закононарушения, като владеене на подправени документи. И петимата са живели и работили през последните години във Англия. Джамбазов работел като водач в болница, Иванова (съдружничката му) била лаборантка в клиника, а Ваня Габерова работела като козметичка.

Марсалек е един от най-издирваните интернационалните измамници. В следствие от 2020 година The Insider, Bellingcat и Der Spiegel разкриха, че Марсалек е избягал в Русия на 19 юни същата година, ден откакто проверка е разкрила, че липсват 1,5 милиарда $ в счетоводните книги на Wirecard. 

По-нататъшни следствия са открили тесни връзки на Марсалек с съветските специфични служби. Той е работил за съветското военно разузнаване (ГРУ) най-малко от 2015 година. Помагал е на Русия да основава частни военни компании в африкански страни, получавал е информация посредством подкупи от австрийски чиновници по сигурността.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР