Организираната престъпност в България се спонсорира основно от контрабандата на

...
Организираната престъпност в България се спонсорира основно от контрабандата на
Коментари Харесай

Организираната престъпност у нас се спонсорира от незаконни цигари

Организираната престъпност в България се спонсорира главно от контрабандата на цигари и тютюневи произведения. Това сочи отчет " Тенденции и опасности пред пазара на тютюневи произведения в България ".

По време на икономическата рецесия от 2009-2014 година годишните приходи от тази незаконна активност се равняват на 0,5% до 1% от Брутният вътрешен продукт на страната. Приходите за държавния бюджет от облагане на тютюневи произведения (ДДС и акцизи) способстват с 9% до 10% към общите данъчни доходи в България.

Докладът е направен от специалисти на Центъра за проучване на демокрацията и изследва развиването на противозаконния пазар през призмата на икономическите опасности, политическата конюнктура в страната и района, както и промени в структурите на незаконните мрежи.

Изследването е направено в границите на план " Незаконната търговия с тютюневи произведения и балканският маршрут: превъзмогване на институционалните недостатъци и корупцията ".

Изводите от отчета са, че ограничението на търговията с противозаконни тютюневи произведения може да се смята за забележителен триумф.

Постигнатото досега е, че работата на институциите е прекратила откритата продажба на противозаконни тютюневи произведения на публични места и в магазини. Това води до пренасочване на бандитите към реализирането на дребни количества.

Докладът сочи, че всяко изместване на вниманието на институциите от казуса бързо води до обновяване на противозаконната търговия.

Данните от проучването демонстрират, че пазарът на противозаконни тютюневи произведения у нас се е свил до най-ниските следени равнища от началото на 90 - те. Независимо общите ни граници със страни в риск и отвън Европейски Съюз, митническите органи съумяват да лимитират противозаконната търговия в страната, достигайки най-ниските равнища измежду всички страни-членки на Европейски Съюз.

Приходите от тютюневи произведения в страната се равняват на бюджетите на Министерството на вътрешните работи и на Министерството на защитата взети дружно. Това прави рискът за пазар на тютюневи произведения политически /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР