Организирана група за извършване на престъпления срещу данъчната, осигурителната и

...
Организирана група за извършване на престъпления срещу данъчната, осигурителната и
Коментари Харесай

Девет души с обвинения за ДДС афера със шоколад и енергийни напитки

Организирана група за осъществяване на закононарушения против данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни е разрушена след следствие от ГДБОП, което следи Софийска градска прокуратура.  Операцията е извършена на 15 март, а за нея се оповестява едвам през днешния ден, 31 март.

Разследването си ГДБОП стартира през 2021 година, досъдебното произвеждане е формирано с на 08.09.2022 година през днешния ден се оповестява и за арести - девет български жители са привлечени към наказателна отговорност за закононарушения. 

Извършени са претърсвания на 15 адреса в София и София област , конфискувани са документи, компютри, мобилни апарати и сим карти, квалифицирани електронни подписи, огромна парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

В известията и на Министерство на вътрешните работи, и на прокуратурата не се оповестяват съответни имена, даже и букви, както на хора, по този начин и на компании, които са взели участие в схемите.

На обвинените са избрани ограничения за неотклонение " парична гаранция " в друг размер - трима са с гаранции от по 5000 лева, трима - от по 10 000 лева и трима - от по 100 000 лева . На двама е наложена и възбрана да напущат рамките на страната.

От прокуратурата прецизират, че на този стадий има обосновано съмнение за:
в интервала от м. 09.2019 година до 15.03.2023 година осем от обвинените са взели участие в проведена незаконна група, основана с користна цел (чл. 321, алинея 3 от НК); четирима от тези осем са упрекнати и за това, че за времето от 2020 година до 01.03.2023 година са взели участие в осъществяването на изпиране на пари в изключително огромни размери, като казусът е изключително тежък (чл. 253, алинея 5 от НК); един обвинен е притеглен към наказателна отговорност единствено за изпиране на пари в изключително огромни размери, като казусът е изключително тежък (чл. 253, алинея 5 от НК); двама са упрекнати и за това, че в интервала от м. 09.2019 година до 15.03.2023 година са направили данъчно закононарушение в изключително огромни размери (чл. 255а, алинея 2 от НК).
Парите от незаконна активност са били " изпирани " през действително сдружение, записано по ЗДДС , излиза наяве от прессъобщението. В схемата са включени 25 сдружения , регистрирани най-вече на имената на престъпно проявени, малоимотни и с невисок статус лица. Пълномощниците на всички открити сдружения са три избрани лица.

След регистрацията им, този прокурист е правил банкови интервенции с огромни суми пари към действителни задгранични сдружения за закупуване на артикули  - енергийни и безалкохолни питиета, шоколадови и захарни произведения. Пред банката е заявено, че средствата са от осъществени продажби, без те да са отразени писмено в счетоводните информации на сдруженията. Така след снабдяване на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в незаконната група, който е притежател и шеф на действително функциониращо комерсиално сдружение в България и по едно и също време с това е притежател на комерсиално сдружение, записано в Полша, от което главно се прави покупката на артикули.

Върху стоката не се начислява Данък добавена стойност, не се издават съответните документи за продажбата им в България, покупко-продажбите не се осчетоводяват по подобаващ ред и не се внася дължимия налог в бюджета. Не се прави конкретизиране на каква стойност се прави оценка на този стадий тази спекулация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР