Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви официално

...
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви официално
Коментари Харесай

ОССЕ обяви официално края на мониторинговата си мисия в Украйна

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) разгласи публично края на мониторинговата си задача в Украйна, съществувала в продължение на осем години. До този край се стигна в резултат на ветото за удължаването на мандата ѝ, наложено от Русия на 31 март, съобщи Франс прес.

ОССЕ "ще вземе неотложно ограничения " за прекратяването на задачата, разгласи генералният секретариат на организацията във Виена. "Позицията на Русия не ни остави различен избор ", разяснява настоящият ръководител на организацията, полският външен министър Збигнев Рау.

Всички решения на ОССЕ се одобряват с консенсус. Москва блокира удължаването на мандата на тази задача доскоро по-малко от месец. Това постави завършек на несигурността за бъдещето на този развой, стартират през 2014 година след дълги договаряния сред Запада и Русия, за да се следи използването на прекратяването на огъня сред двата сепаратистки района в Източна Украйна и управляващите в Киев.

Мисията на ОССЕ беше единствената интернационална институция, наблюдаваща обстановката на терен. Но нейните екипи бяха евакуирани по неотложност в дните след изненадалото ги начало на съветското настъпление на 24 февруари. Дейността им спря на 1 април, само че на терен оставаха украински чиновници, "извършващи административна активност ", посочи организацията в изказване. Четирима от тях бяха арестувани в Донецк и Луганск и в този момент са обект на следствие за шпионаж или измяна.

Двама наблюдаващи починаха в границите на тази интервенция. Американецът Джозеф Стоун почина при детонация през 2017 година, а украинката Марина Фенина - при обстрела на Харков на 1 март, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР