Организацията The Document Foundation представи офис пакета LibreOffice 6.0. Предлагат

...
Организацията The Document Foundation представи офис пакета LibreOffice 6.0. Предлагат
Коментари Харесай

LibreOffice 6.0 предлага редица нови промени

Организацията The Document Foundation показа офис пакета LibreOffice 6.0 . Предлагат се версии за операционните системи Windows и macOS, както и за другите Linux дистрибуции. Налична е и редакция за създаване на онлайн версия в Docker.
Общи промени






За Writer, Calc и Impress е квалифициран пробен вид на лентите с принадлежности NotebookBar – Groupedbar Full в жанр Ribbon. Експериментална функционалност, която може да се задейства от настройките.



За Writer се предлага още един вид на NotebookBar – Tabbed Compact с потреблението на раздели:



За всички десктоп платформи е обезпечено потреблението на OpenPGP ключове за цифрови подписи в ODF документите и е добавена пробна поддръжка на криптирането на документите благодарение на OpenPGP. В Linux тази функционалност се реализира със общоприетите вградени пакети gnupg/gpg. В Оценка за съвместимост Windows и macOS се постанова инсталирането на външни реализации на OpenPGP.



Добавени са нови иконки от тематиката Elementary, която по-рано се оферираше в Xubuntu.



Преработен е програмният прозорец за прибавяне на специфични знаци. Вече има търсене, предложение на най-често употребяваните знаци и знаците, употребявани неотдавна.



Разширени са опциите за акомодация на интерфейса съгласно желанията на потребителя. Предлага се интерфейс с два панела, с който по-лесно се реализират измененията в менютата.



Във Writer, Calc и Draw е модернизиран методът за запис на изображенията от документа – предлага се запис на автентично изображение или неговия модифициран вид (след потреблението на филтри и трансформации).



Изцяло е модифицирано визуализирането на границите на таблиците, който в този момент е уеднаквен за Writer, Draw, Impress и Calc, и доста по-качествено изобразява клетките.
Промени във Writer


При търсенето се появява падащо меню за избор на обекта за търсене.



В менюто от първо равнище (главното меню) е добавено подменю за ръководство на формите.
Има нов комплект от предлаганите по дифолт стилове.
Добавена е опция за разделянето на секциите вътре в таблиците.

Двоен клик върху работния лист води до отваряне на меню за прекосяване към различен лист.



Вече има опция за завъртане на изображенията под случаен ъгъл. Добавени са режими за обливане на изображението с текст и анулация на завъртането.

Mail merge към този момент може да употребява документи от Writer и XLSX файлове като източник на информация за основаването на циркулярните писма.



Стилът по дифолт на създаваните таблици е изменен. Добавена е нова сбирка от стилове за автоматизирано форматиране на таблиците.



В инспекцията на правописа има нова функционалност допустимо е прибавянето на корени на думите. Вече е допустимо прибавянето единствено на пример, от който автоматизирано се образуват разновидностите с разнообразни членове, суфикси и плъгини. Така да вземем за пример, при прибавянето на crowdfund е допустимо да се добави корена fund който ще бъде употребен от Hunspell като пример за генерирането на crowdfund’s, crowdfunds, crowdfunder, crowdfunders и crowdfunding.
Промени в Calc
Добавена е нова функционалност за смяна на незащитените кафези като предпазени (Edit ▸ Select ▸ Select Unprotected Cells). Появява се и знакът за предпазена клетка (
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР