Организацията на обединените нации /ООН/ заяви, че талибанска заповед е

...
Организацията на обединените нации /ООН/ заяви, че талибанска заповед е
Коментари Харесай

ООН: Талибаните забраняват на афганистанските жени да работят

Организацията на обединените народи /ООН/ съобщи, че талибанска заповед е забранила на афганистанските дами да работят, предава „ BBC “.

Организация на обединените нации акцентира, че въпреки да не е имало документално мнение, талибаните са ги уведомили устно. На своя афганистански личен състав – мъже и дами – те са наредили да не се явяват на работа в продължение на 48 часа, до момента в който не се обясни въпросът на срещи с талибаните .

Откакто талибаните завзеха властта през 2021 година, има все по-голямо ограничение на свободите на дамите . Организация на обединените нации назова този ход „ недопустим и искрено невъобразим “.

„ Това е най-новата в тревожна наклонност, която подкопава способността на филантропичните организации да доближават до най-нуждаещите се “ , безапелационен беше представител на Организация на обединените нации , който добави, че „ не може да се работи и да дава животоспасяваща помощ без женски личен състав “.

Работничките играят жизненоважна роля в интервенциите за оказване на помощ на място, изключително при идентифицирането на други дами в потребност . Организация на обединените нации работи за даване на филантропична помощ на 23 милиона души в Афганистан, който се раздрусва от тежка икономическа и филантропична рецесия.

Чуждестранните работнички са освободени от възбраната. Но в случай че бъде приложена, това ще бъде най-значимият тест за бъдещето на интервенциите на Организация на обединените нации в Афганистан и връзките сред организацията и талибанското държавно управление.

Организация на обединените нации съобщи, че в източната провинция Нангархар локалните талибански управляващи са попречили на афганистанските дами да отидат на работа в уреди на Организация на обединените нации във вторник. В отговор генералният секретар Антонио Гутериш написа в Twitter:

„ Остро съдя възбраната на нашите афганистански сътрудници да работят в афганистанската провинция Нангархар. Ако тази мярка не бъде анулирана, тя неизбежно ще подкопае способността ни да доставяме животоспасяваща помощ на хората, които се нуждаят от нея.

Това значи, че Организация на обединените нации към този момент не е освободена от възбраната дамите да работят за всички Неправителствени организации – като се изключи тези в бранша на опазването на здравето – въведена през декември. Очаква се дамите , работещи в здравния бранш , ще да продължат да работят , само че единствено в случай че се регистрират непосредствено в здравните заведения, а не в офисите.

След завръщането на талибаните на власт , на тийнейджърки и дами е неразрешено да влизат в учебни заведения и колежи. От дамите се изисква да бъдат облечени по метод, който разкрива единствено очите им, и би трябвало да бъдат съпроводени от родственик от мъжки пол, в случай че пътуват на повече от 72 километра (48 мили).

А предишния ноември дамите бяха неразрешени да посещават паркове, фитнес зали и плувни басейни, лишавайки най-простите свободи.

Талибаните също са наложили репресии против последователите на образованието на дамите . Миналия месец Матиула Веса, изтъкнат афганистански герой за обучение на дамите, беше задържан по незнайни аргументи. През февруари проф. Исмаил Машал, неприкрит критик на възбраната на талибанското държавно управление за обучение за дами, също беше задържан в Кабул, до момента в който раздаваше безвъзмездни книги.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР