Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че се нуждае от

...
Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че се нуждае от
Коментари Харесай

ООН: Украйна се нуждае от 4,2 млрд. долара помощи през 2024 г.

Организацията на обединените народи (ООН) разгласи, че се нуждае от 4,2 милиарда $ до 2024 година за филантропична помощ за Украйна и за милионите бежанци, които са избягали от страната след съветската инвазия преди съвсем две години, съобщи Агенция Франс Прес.


" Скорошната вълна от набези припомня за опустошителната цена на тази война за цивилното население, в миг, когато суровата зима усилва незабавната потребност от животоспасяваща филантропична помощ ", настоя Организация на обединените нации.

Според Организация на обединените нации тази година 14,6 млн. души в Украйна ще се нуждаят от филантропична помощ, т.е. 40% от популацията, в това число 8,5 млн. души, които би трябвало да бъдат обхванати предпочитано.

Призивът за дарения за Украйна възлиза на 3,1 милиарда $. За 2023 година той е избран на 3,9 милиарда $, само че са финансирани единствено 64%. Затова тази година Организация на обединените нации реши да го преразгледа, като избра да се концентрира върху най-неотложните потребности.

" Стотици хиляди деца живеят на фронтовата линия, ужасени, травмирани и лишени от най-основните потребности. Този елементарен факт би трябвало да ни накара да създадем всичко допустимо, с цел да доставим повече филантропична помощ на Украйна ", изясни Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по филантропичните въпроси.

" Редовно се нападат домове, учебни заведения и лечебни заведения, както и водоснабдителни, газови и електрически мрежи. Това е самата тъкан на обществото, която е подложена на офанзива, с опустошителни последствия ", акцентира той.

Що се отнася до бежанците, Грифитс и ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди показаха своя проект за помощ на взаимна конференция в офиса на Организация на обединените нации в Женева.

Около 6,3 милиона души са избягали от Украйна и в този момент са бежанци, основно в Европа.

Този проект има за цел да събере 1,1 милиарда $, с цел да помогне на 2,3 млн. от тях и на приемащите ги общности.

" Милиони украински бежанци към момента имат незабавна потребност от помощ ", настоя Гранди.

По данни на Организация на обединените нации единствено половината от децата на украинските бежанци в учебна възраст посещават учебно заведение в приемащите страни, а една четвърт от бежанците имат усложнен достъп до здравни грижи.

Едва 40-60 % от тях са намерили работа, постоянно под тяхната подготовка.

" Приемащите страни не престават да ги пазят и интегрират в обществото, само че доста уязвими бежанци към момента се нуждаят от помощ. Те не би трябвало да се усещат задължени да се върнат вкъщи, тъй като не могат да свържат двата края в заточение ", съобщи Гранди. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР