Организациите откриват, че данните, които генерират, имат все по-голяма стойност(снимка:

...
Организациите откриват, че данните, които генерират, имат все по-голяма стойност(снимка:
Коментари Харесай

Защо всяка компания се нуждае от главен директор по данните


Организациите откриват, че данните, които генерират, имат все по-голяма стойност
(снимка: CC0 Public Domain)

Важността на данните като учредителен актив става все по-голяма. Ново изследване на цифровата консултантска компания West Monroe обосновава наемането на експерти на позицията „ основен шеф по данните ” (CDO). Бизнесите, които сторят това, имат седем пъти по-голям късмет да монетизират наличните данни.

До 2025 година данните по света ще възлизат на към 175 зетабайта, съгласно последните прогнози. По пътя към сходно бъдеще организациите откриват, че данните, които генерират, имат все по-голяма стойност. Днес значимото е бизнесът да успее да монетизира тези данни: да ги трансформира в доходи.

Доказателството към този момент е очевидно, споделя Дъг Лейни, помощник по нововъведенията в West Monroe, представен от. Организациите, които имат основен шеф по данните, се отличават със седем пъти по-голям възможност да генерират парична стойност от своите данни, в сравнение с организациите без човек на тази позиция. Освен това за сходни компании е три пъти по-вероятно да генерират други форми на комерсиална стойност от обмена на данните – да вземем за пример с бизнес-партньори.

„ Всяка компания, която желае да процъфтява в осведомителната епоха или в стопанската система на данните, се нуждае от изпълнителен шеф, който да дава отговор за осведомителните активи – данните на бизнеса ”, сподели Лейни, който е и създател на.

Инфономика се назовава концепцията и практиката на отнасяне на информацията като автентичен корпоративен актив. „ ИТ шефовете прекомерно дълго се държаха по този начин, като че ли междинното им име е „ инфраструктура ”, а не „ информация ”, прибавя Лейни. „ Те бяха мощно фокусирани върху „ Т ”-то от „ ИТ ”, а не върху „ И ”-то ”.
още по тематиката
Непрекъснатият прогрес на технологиите изисква някой да дава отговор за тази страна на медала, прибавя Лейни. „ Мисля, че е време да разделим ролята на ИТ шефа на две – основен софтуерен шеф и основен чиновник по данните ”.

Това не е напълно нова идея. Има сред 10 000 и 15 000 CDO в организациите, които „ желаят да процъфтяват, а не просто да оцеляват ”, споделя той. Въпросните организации признават значимостта на това да имат изпълнителен шеф, който обезпечава контрол и отчетност за техните активи от данни, отбелязва Лейни.

CDO във финансовите услуги

Установеното от West Monroe съответствува с изводите от друго изследване за ролята на CDO в бранша на финансовите услуги. Според него, агрегирането на данните за риска е тяхната съществена грижа, когато иде тирада за сходство с регулациите. Около 88% от финансовите организации отделят 40% или даже повече от общия си бюджет за функционалности, свързани с привеждането на организацията в сходство с условията, съгласно ново изследване на Worldwide Business Research и InterSystems.

Същото изследването открива, че 69% от организациите показват неналичието на далновидно схващане за потреблението на данни като спънка за развиването на ефикасна тактика за ръководство на данните. 87% от интервюираните споделят, че ползват стратегически начинания за ръководство на данните, с цел да покачат рентабилността и да подобрят бизнес-резултатите.

CDO употребяват новите технологии и архитектури за ръководство на данни – такива като автоматизирано ръководство, машинно образование, генезис на данни и блокчейн – с цел да отговорят на безбройните бизнес-изисквания.

Как се възприемат CDO

Сред другите констатации от изследването на Лейни са, че има два типа CDO: единият е с известност на равнище „ основен ”, а другият е по-скоро пълководец или консултант на CIO. Организациите със CDO на управническо равнище са четири пъти по-склонни да заявят, че употребяват данни за трансформиране на бизнеса, и е 3 пъти по-вероятно да споделят данни свободно (или да демократизират данните си) сред разнообразни бизнес-единици, споделя той.

„ И въпреки всичко тези, които имат единствено ИТ шеф, виновен за техните активи от данни, имат 50% по-малка възможност да еволюират, употребявайки разбори на данни ”, отбелязва Лейни. Всичко тук се свежда до правилото, че не можеш да управляваш нещо, в случай че не го измерваш, и не можеш да монетизираш нещо, което не управляваш.

„ Установихме, че организациите със CDO на управническо равнище са 3-4 пъти по-склонни да оценят публично своите активи от данни. Всичко стартира с разбирането с какви данни разполагате и каква е тяхната стойност, изключително неизползваната стойност ”.

Какво е належащо за сполучливия CDO

Главен чиновник по данните е позиция, която съществува, общо взето, от 2,7 години приблизително. 21% от съществуващите CDO са поели тази роля от друга позиция, обвързвана с боравенето с данни. 32% от CDO са нараснали вътрешно до сходно равнище.

Успешните мениджъри на данни имат способността да оказват помощ на бизнеса да генерира нова стойност от данните, като в същото време подсигуряват, че данните са добре предпазени и ръководени. „ Също по този начин намирам, че сполучливите CDO са доста мощни в ръководството на измененията ”, споделя Лейни.

Той признава, че е „ доста мъчно ” да се намерят хора със солидни бизнес- и механически умения. Според Лейни, в този момент е по-важно да се търсят претенденти с положителни бизнес-умения и просветеност във връзка с данните, в сравнение с да се измества фокусът към софтуерните качества.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР