Органът на ЕС за борба с измамите ОЛАФ обвини френската

...
Органът на ЕС за борба с измамите ОЛАФ обвини френската
Коментари Харесай

ОЛАФ обвини Марин Льо Пен в присвояване на над 600 хил. евро

Органът на Европейски Съюз за битка с измамите ОЛАФ упрекна френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен и нейни сътрудници, че са присвоили към 600 000 евро по време мандата си като евродепутати, заяви френският уебсайт Mediapart.

Обвиненията идват малко повече от седмица преди Льо Пен да се изправи против настоящия президент Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори.

Адвокатът й отхвърли всички обвинявания.

Френският уебсайт разгласява извадки от новия отчет на ОЛАФ за разноските, които политическите групи могат да създадат като част от мандата си като евродепутати. Агенцията упреква Льо Пен и сътрудниците й, че са употребявали средствата за национални политически цели, персонални разноски или за услуги, които биха били от изгода за търговски компании, близки до нейната партия National Rally и крайнодясната парламентарна група Европа на нациите и свободата (ENF).

Докладът показва Льо Пен и трима други някогашни членове на Европейския парламент, в това число татко й Жан-Мари льо Пен, някогашният й сътрудник Луис Алио и някогашният крайнодесен евродепутат Бруно Голниш.

Органът упреква четиримата, че са присвоили към 600 000 евро, които предлага да бъдат върнати.

Според отчета Льо Пен персонално е присвоила обществени средства на стойност към 137 000 евро от Народното събрание в Страсбург, когато е била евродепутат сред 2004 и 2017 година

„ Изненадан съм от момента на такива огромни разкрития “ и „ инструментализацията “, сподели юристът на Льо Пен Родолф Боселут пред Агенция Франс Прес.

Боселут сподели, че е „ смутен от метода, по който работи Европейската работа за битка с измамите, като настоя, че част от отчета се отнася до „ остарели обстоятелства на повече от 10 години “. Той добави, че Льо Пен " не е била призована от нито един френски правосъден орган ".

Разследването на ОЛАФ започва през 2016 година, сподели Боселут, а Льо Пен беше разпитана документално по пощата през март 2021 година

Парижката прокуратура удостовери пред Агенция Франс Прес, че на 11 март е получила отчета.

От юни 2017 година Льо Пен също е разследвана по съмнение, че е дала на членове на партията подправени работни места като асистенти в Европейския парламент. Тя е упрекната в " заграбване на обществени средства " и " съучастничество " в това закононарушение в границите на правосъдното разследване, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР