Опознаването на тялото е нещо, което помага на хората във

...
Опознаването на тялото е нещо, което помага на хората във
Коментари Харесай

Заплаха или напредък: Създадоха робот със самосъзнание

Опознаването на тялото е нещо, което оказва помощ на хората във всички аспекти на живота - от напредването, през обличането, до това да разберем по кое време има контузия, която попречва естествените ни функционалности. Сега екип от Колумбийския университет по инженерство е основал първия робот, който може да си сътвори визия за себе си, оповестява " Стъди Файндс ".

Изследователите означават, че хората получават познания за модела на личното си тяло още като бебета. Новият им робот прави същото. Без никаква помощ от страна на откривателите техният робот основава кинематичен модел на себе си, който употребява, с цел да възнамерява придвижвания, да реализира цели и да заобикаля трудности в редица разнообразни обстановки. Роботът даже е кадърен да разпознава и компенсира повреди, които забавят работата му. В прочут смисъл роботът се е самоосъзнава, написа БГНЕС.

Авторите на проучването споделят, че са постигнали това, като са сложили робота в средата на кръг от пет стрийминг камери. Експериментът е сходен на това да поставите дете в зала с огледала и да го оставите да изследва по какъв начин наподобяват всички негови черти и придвижвания. Също като детето, роботът се извивал и оглеждал, с цел да научи по какъв начин наподобява, до момента в който извършва разнообразни двигателни команди. След три часа роботът спрял, сигнализирайки, че неговата дълбока невронна мрежа е завършила с проучването на връзката сред двигателните му дейности и пространството, което заема, до момента в който ги извършва.

" Бяхме в действителност любопитни да забележим по какъв начин роботът си показва себе си ", споделя Ход Липсън, професор по машинно инженерство и шеф на лабораторията за изобретателни машини на Колумбийския университет, в известие за медиите. " Но не можете просто да надникнете в една невронна мрежа, тя е черна кутия ".

Инженерите от Колумбийския университет споделят, че даването на опция на роботите да си показват себе си без непозната помощ може да бъде значима стъпка напред в автоматизацията. Тъй като сега от ден на ден работни места разчитат на роботи, машина, която може да следи за личното си изхабяване или да открива " пострадване " и да го компенсира, би поддържала производството в придвижване. Авторите на проучването настояват, че обществото се нуждае от роботи, които са по-самостоятелни и могат да се обръщат за помощ или да компенсират спадовете в личната си продуктивност.

" Ние, хората, явно имаме визия за себе си ", изяснява първият създател на проучването Боюан Чен, понастоящем доцент в Университета Дюк. " Затворете очи и се пробвайте да си визиите по какъв начин ще се движи личното ви тяло, в случай че би трябвало да предприемете някакво деяние, да вземем за пример да протегнете ръце напред или да извършите крачка обратно. Някъде в мозъка си имаме визия за себе си, модел на себе си, който ни осведоми какъв размер от непосредственото ни обграждане заемаме и по какъв начин този размер се трансформира при придвижването ни. "

Трябва ли роботите да се самоосъзнават?

Липсън признава, че самоосъзнаването на роботите е спорна тематика.

" Самомоделирането е примитивна форма на съзнание ", споделя откривателят. " Ако един робот, животно или човек има прецизен самомодел, той може да действа по-добре в света, да взема по-добри решения и има еволюционно преимущество. "

Въпреки рисковете, свързани с даването на по-голяма автономност на машините, Липсън твърди, че степента на съзнание на този съответен робот е " тривиална спрямо тази на хората, само че би трябвало да се стартира отнякъде. Трябва да вървим постепенно и деликатно, с цел да можем да извлечем изгодите, като в същото време сведем до най-малко рисковете. "



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР