Опозиционната македонска партия Левицата публикува списък с български граждани, на

...
Опозиционната македонска партия Левицата публикува списък с български граждани, на
Коментари Харесай

Кои български политици са в черния списък на Скопие за честванията на Гоце Делчев?

Опозиционната македонска партия " Левицата " разгласява лист с български жители, на които ще бъде неразрешено да участват на честванията за Гоце Делчев в Република Северна Македония. Сред тях са евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев, а по неофициална информация в листата на Стево Пендаровски участват и имената на някогашния боен министър и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, предприемача Милен Врабевски и на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов.

До този момент македонският президент не е показал съответни лица, предава. Предложението на президента в прав текст звучи по този начин:

" Да бъде неразрешено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, поради предходни и продължаващи техни дейности срещу Северна Македония ".

Аргументът гласи, че в България има структури, които и финансово и с превоз ще подкрепят огромна група хора от България да отидат в Македония на 4 февруари. Пендаровски добави, че част от тези структури са свързани с съветската разследваща работа.

" Ако на 04.02. не реагираме, както би реагирала всяка сериозна страна - има риск да дойдат доста хора с неприятни планове към Македония и към македонците ", сподели той.

Джамбазки разяснява, че към момента не е получил такава възбрана.

" Не ми е известно, само че допускам, че скоро ще разберем. Но забравянето на който и да било български жител да пази правата на македонските българи е скандално искане от страна на управляващите в Македония. Всъщност тези, които би трябвало да бъдат неразрешени, са Пендаровски, Ковачевски, Османи, които предизвикат със своите изявления антибългарска нервност и които прикриват набези на хора, поради тяхното българско съзнание ", сподели Ангел Джамбазки.

Според него би трябвало да се върне ветото за начало на договаряния за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз.

Пред Джамбазки съобщи следното: 

" Не мислех да вървя в РСМ, само че по какъв начин да откажа такава покана - сигурно ще отида ". 

Евродепутатът Андрей Ковачев е другото име в листата на партия " Левицата ", с записка " отрицател на македонската история ".

" Г-н Пендаровски, това което направи, аз съм ужасяващ. То е трагикомично, само че повече е трагично, тъй като въпреки всичко той е президентът на РСМ. И той дължи доста пояснения в този момент, тъй като в случай че в действителност имаме съветски шпионски служби, които работят по този въпрос, и той има информация за това, тъй като той го споделя, това би трябвало и ние да го знаем ", сподели Андрей Ковачев.

От " Левцита " желаят и възбрана за влизане и на Красимир Каракачанов и Милен Врабевски, избран като български олигарх и финансист на клубове с фашистки имена. Врабевски отхвърли да разяснява, като съобщи, че тази възбрана няма да попречи на потвърдената му европейска активност. В партийния лист стои и името на ръководителя на " Възраждане ".

" Ние сме съдружници с Македония в НАТО. Тоест ние сме военни съдружници. На база на какво наш боен съдружник ще постанова вероятно решение за възбрана и то за навестяване на евродепутати, на народни представители, на политически представители от каквито и да е било обединения и партии. Това съюзническо държание ли е? ", сподели Костадин Костадинов.

Председателят на фондация " Македония " към този момент има възбрана за влизане в западната ни съседка. Според него аргументът на Пендаровски, че сходна възбрана е нужна поради националната сигурност, е парадокс.

" Единствените провокации, които идват, са от РСМ и от някои кръгове в обществото, които обществено в обществените мрежи се канят да атакуват българи, в случай че дойдат да празнуват Георги Делчев. Значи стигаме до там, че държавното управление в Скопие не взема решение вътрешните си проблеми с сходни крайни детайли, които желаят да атакуват мирни жители, пристигнали да се поклонят на общ народен воин, а назовават провокация самото идване на хората, с цел да се поклонят пред общия народен воин ", посочи Виктор Стоянов.

Междувременно пред Каракачанов изясни, че даже и да му бъде наложена възбрана за влизане в РСМ, това няма да промени убежденията му по българските национални ползи и Македония, нито ще го накара да мисли по друг метод.

" Но, за жалост, няма да промени нищо и в междудържавните връзки сред България и Северна Македония ", съобщи водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

По думите му Скопие се пробва да измести фокуса на внимание след следващия жесток случай против българите в Македония. Каракачанов напомни, че първо беше разпален един български клуб в Битоля, по-късно бяха счупени прозорците на българския клуб в Охрид, по-късно беше стреляно против същия този клуб, по-късно беше пребит секретарят на този клуб.

" И когато това нещо няма по какъв начин да бъде недоизказано, Скопие вместо да каже " извиняваме се, най-сетне ще вземем ограничения ", те се пробват отново да си измислят други проблеми ", разяснява почетният ръководител на Вътрешна македонска революционна организация.

На въпрос кой е отговорен, с цел да стигне до този невиждан звук и обстановка, Каракачанов беше безапелационен:

" България е отговорна, тъй като няма поредна политика по тематиката Македония може би от 44 година насам. България е казусът и го споделям като деен участник в българския политически живот ".

Темата " Македония " след измененията беше поставена на 5-10 място като приоритет съгласно Красимир Каракачанов.

" През всички тези години и българските политици, и медиите в България се сещат по тематиката " Македония ", когато някой бъде набит, когато някой българин бъде наказан като българин ", съобщи Каракачанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР