Опозиционерът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви

...
Опозиционерът Алексей Навални вероятно е починал много по-рано, отколкото обяви
Коментари Харесай

Затворник от колонията: Навални е починал по-рано от съобщеното

Опозиционерът Алексей Навални евентуално е умрял доста по-рано, в сравнение с разгласи съветската Федералната работа за осъществяване на наказванията. Това стана ясно от публикация на вестник " Новая газета ", която се базира на пандизчия от колонията ИК-3 „ Полярен вълк “, поискал анонимност. Според него Навални е умрял още вечерта на 15 февруари след последното му появяване с видеовръзка пред съда.

" Всичко стартира с това, че вечерната инспекция, която се прави от 20:00 до 20:30 ч., беше доста ускорена " - описа пред „ Нова-Европа “ пандизчия от Центъра за осъществяване на наказванията. " Това постоянно се случва в навечерието на празници, когато надзирателите бързат към масата, само че през вчерашния ден не е имало празник. Тогава ни затвориха в бараките, предизвестиха ни да не правим никакви придвижвания сред бараките и ускориха защитата. Така че беше невероятно да се излезе на открито. Късно вечерта и през нощта три пъти чух някакви коли да навлизат на територията на зоната, само че не можех да видя през прозореца ", добавя той.

Според пандизчията сутринта на 16 февруари почнала с цялостно " претършуване " на бараките. Служителите на колонията са конфискували няколко мобилни телефона, карти и даже бойлери, чието потребление преди този момент е било подценено. От фразите на надзирателите пандизчиите заключили, че в колонията се чака инспекция.

Той споделя още, че гибелта на Алексей Навални в колонията е станало известно към 10 ч. сутринта (08:00 ч. московско време).

" ЕПКТ, където е бил настанен, се намира надалеч от бараките, само че в случай че там дойдеше кола за спешна помощ, тя щеше да се вижда. Сутринта на 16-ти в колонията не е имало коли за спешна помощ, те се появяват едвам откакто излиза наяве, че Навални към този момент е мъртъв. Така че мисля, че Навални е умрял доста по-рано от времето, което е било оповестено. Най-вероятно още нощес. В противоположен случай за какво беше належащо да ни затворят компактно в бараките, а на сутринта да създадат обиск в бараките? ", споделя пандизчията.
Твърдения
Според Интерфакс медиците са прекарали половин час в опити да го реанимират. Затворническата администрация твърди, че лекарите пристигнали в границите на две минути, а колата за спешна помощ е била разполагаем в границите на шест минути. Според държавната телевизия има възможност Навални да е умрял от емболия, а представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че " медиците би трябвало по някакъв метод да схванат това “.
Тяло
Междувременно стана ясно, че тялото на Алексей Навални изчезна от моргата в Сибир , откакто екипът му удостовери публично за неговата гибел. Майката и юристът на опозиционния водач пътуваха на вятъра до сибирския град Салехард, откакто бяха осведомени от управляващите, че там се намира тялото.

47-годишният Навални е умрял в петък в 14:17 локално време в наказателната колония , известна като „ Полярен вълк “ в Сибир. Това е посочено в документ, даден на майка му Людмила и оповестен от неговия екип. Причината за гибелта не е посочена.

Говорителката му Кира Ярмиш съобщи, че президентът Владимир Путин е наредил гибелта на най-известния си критик. „ Опитват се да прикрият следи, по тази причина не дават тялото на фамилията му ”, сподели Ярмиш, представена от Би Би Си. Според съветските закони то би трябвало да бъде предадено на роднините в границите на два дни след гибелта. А съветското Министерство на външните работи съобщи, че отхвърля " предубедени и нереалистични " оценки за повода за гибелта на Навални.
Сибир
Алексей бе изолиран в един от най-тежките наказателни колонии на Русия - ИК-3 или „ Полярен вълк “ на Северния полярен кръг. Той бе изместен там през 2023 година, до момента в който към този момент излежаваше деветгодишна присъда по обвинявания в заграбване. Получи нова - още 19 години затвор за „ екстремизъм и реабилитиране на нацизма “. Така от елементарна трудова колония Навални се озова в наказателна колония със " специфичен режим ", което се ползва единствено за лица с доживотни присъди или " изключително рискови рецидивисти ". На пандизчиите не е разрешено да беседват, а когато се придвижват вътре в пандиза, това става в преклонена позиция с ръце, закопчани с белезници зад тила, до момента в който са ескортирани от надзиратели и куче.

Състоянието му се утежнява непрестанно. Оплаква се, че му е отказано здравно лекуване и е прекарал съвсем 300 дни в изолираност. Сънят му е бил напълно разрушен от издевателството на надзирателите, които на всеки час светели с фенерче в лицето му за „ инспекции “. Има мощни болки в гърба, тресчица и изтръпване на краката. Въпреки това изглеждаше относително добре на последното видео от пандиза, оповестено на 12 февруари. Майка му споделя пред „ Новая газета “, че синът й е бил " жив, здрав и благополучен ", когато го е видяла на фрагментите, пуснати във Facebook.
Протести
Въпреки тоталното неглижиране на новината за гибелта на опозиционера от съветските държавни медии реакцията на хората не закъсня. Протестите доведоха до най-масовите арести от септември 2022 година Сега най-малко 273 души са задържани в 32 съветски града, заяви Ройтерс. Хората споделят, че са уплашени, само че все пак поставят цветя, пеят химни и носят портрети на умрелия, отбелязва организацията.
Страната на каторгата
През 17 век в Русия се основава каторгата. Наказанието за най-тежките нарушители, изпращани вечно в Сибир на тежък труд, е известно още от древността и прилагано в доста страни доникъде на 20 век. Австралия даже е основана в началото като голяма каторга за английски нарушители.

Но в третото десетилетие на 21 век в модерните общества наказателните колонии са в учебниците по история. Но не и в Русия. Каторгата в Съюз на съветските социалистически републики става ГУЛАГ, след това в модерна Русия - наказателна колония, написа " Телеграф ". Днес те са по публични данни над 600. Надали някой в демократичния свят си прави илюзии, че страна, която не е мръднала от 17 век, може да бъде естествен сътрудник. А това е ужасно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР