Опитни планинари от Банско, Разлог и Добринище излизат на опасни

...
Опитни планинари от Банско, Разлог и Добринище излизат на опасни
Коментари Харесай

Зачестяват инцидентите със скиори извън пистите в Пирин

Опитни планинари от Банско, Разлог и Добринище излизат на рискови места в планината през пролетния сезон.

Христо Татарски от Разлог е алпинист повече от 45 години. Въпреки, че през по-голямата част от живота е обикалял всички скатове на Пирин, през пролетния сезон, когато планината е непредсказуема, той не подхваща рисковани преходи. Повечето от неговите познати обаче не престават да търсят мощните чувства, по рисковите планински скатове.

" Това са хора, които поемат риска. Ходят и ще вървят. Няма кой и забрани и няма кой да им каже. Рила е добра за каране, само че Пирин е доста рисков. Тук времето може да се сменя за часове, за минути даже и постоянно би трябвало да се преценя ", споделя Христо Татарски алпинист от 45 години.

Месеците от април до края на юни е по този начин нареченият временен интервал в планината. Именно по това време е най-опасно, защото снегът сутринта е замръзнал, а в обедните часове омеква, поради високите температури. А по това време хора високо в планината не би трябвало да има, предизвестяват експертите.

" Точно в този момент е сезонът за положителните планинари в кавички. Те излизат тъкмо в този момент, тъй като в планината е доста умерено няма туристи и в този момент е парадайс ", изясни Цветан Пчелинов от Планинската избавителна работа.

Най-голямата нужда за планинските спасители при спасяването на човешки животи в планината, си остава потребността от хеликоптер. При съществуването на подобен, времето за реагиране при произшествия ще лишава не повече от половин час, а не както до в този момент - над 6 часа.

Вижте още в репортажа на Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР