Опитите за измами с пенсии у нас стават все повече

...
Опитите за измами с пенсии у нас стават все повече
Коментари Харесай

Пенсии по втория начин: Мамят с документи за повече пари от НОИ

Опитите за измами с пенсии у нас стават от ден на ден и по-разнообразни, само че и Националният застрахователен институт се усъвършенства в разкриването им.

За последните две години хванатите опити са нарастнали 6 пъти, демонстрира разбор на института, заяви bTV.

През 2017 година са открити 37 опита да се получи непозволено пенсия. За 2018 година - 193. А единствено за първите 9 месеца на тази година - те са цели 247.

Най-честите схеми са свързани с показване на неистинен документи - за застрахователен стаж, застрахователен приход и нереални експертни решения на ТЕЛК.

Използва се и погрешна информация за положен труд и обезпечаване, подадена от самите компании или от други лица от тяхно име.

За година и половина единствено в благоевградско са хванати към 20 опита за измами, които са предадени на прокуратурата. В един от тях индивидът показал документи, че е работил тежък труд като стругар в " Кремиковци ".

" Установихме първо че, УП - 2, документът за застрахователен приход, не е публикуван от осигурителя " Кремиковци " АД, и второ в организационната конструкция на " Кремиковци " АД няма конструкция, която беше упомената, че е работило лицето " - изясни Илиян Георгиев, от Национален осигурителен институт - Благоевград.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР