Опитът на Острова на свободата може да бъде полезен за

...
Опитът на Острова на свободата може да бъде полезен за
Коментари Харесай

Икономическата стратегия на Куба в борбата срещу санкциите

Опитът на Острова на свободата може да бъде потребен за Руската федерация

Веднага след революцията през 1959 година Куба е изправена пред невиждан напън от Съединените щати. През първите години се правиха и възнамеряваха опити за военна експанзия, само че след разполагането на руските ракети през 1962 година и наличието на наши военни експерти там, бойният жар във Вашингтон малко поохладня. Белият дом мина към секрети интервенции и икономическа обсада.

До 1991 година, с директна поддръжка от Съюз на съветските социалистически републики, Куба нямаше проблеми с икономическото контролиране, само че след разпадането на Съветския съюз стана доста по-трудно да понесе тежестта на икономическата и политическата борба със Съединените щати. Въпреки блокадата и глобите обаче Куба не се поддаде на изнудване и закани от страна на Съединени американски щати. В новите условия беше належащо да се реформира икономическата система на страната, да се намерят по-ефективни способи на работа и да се търсят способи за взаимоотношение с други страни.

През 2010 година Раул Кастро разгласи стопански промени, съгласно които бяха позволени частните предприятия, а държавните промишлености бяха подложени на трансформации. Тъй като глобите против Куба бяха ненапълно облекчени при Барак Обама, това вдъхна оптимизъм.

Но след идването на Доналд Тръмп в Белия дом, политиката на корав напън се завърна и тя беше продължена от администрацията на Джо Байдън. За да заобиколи глобите, управлението на Куба трябваше да прибегне до редица насилствени ограничения. През 2014 година в Куба беше открита свободната икономическа зона Мариел

През юли 2020 година държавното управление на Република Куба одобри социално-икономическа тактика за подсилване на стопанската система и намаляване на последствията от рецесията, породена от епидемията от ковид. Успоредно с това продължи работата по Националния проект за социално-икономическо развиване до 2030 година

Според президента на страната Диас-Канел е призната тактика, която носи резултати, при която за насочна точка се взима обстановката в света и страната, проучват се обществените диспути в обществените мрежи и университетските среди.

Показателно е, че кубинското управление употребява интегриран метод за схващане на заканите за обществото и страната.

„ На световно равнище сме очевидци на дълбока рецесия вследствие на въздействието на Covid-19, окончателния срив на неолибералните парадигми на империализма и злоупотребителните дейности на имперската надмощие, разкрити в книгата на Джон Болтън, “, сподели кубинският водач.

Президентът означи, че книгата на Болтън повдига въпроса по какъв начин държавното управление на Съединени американски щати оказва напън върху други страни. Той приказва за поддръжката им в опитите за прелом, тяхната интервенция, принуждение, военна интервенция и разполагане на бази по света.

Ръководителят на кубинската страна означи, че американската администрация е загрижена за престижа и резултатите на страната ни. „ Това изяснява за какво той усилва своята настъпателност при сегашните условия, както се вижда от усилването на финансовите преследвания, замразяването на кубински сметки в трети страни, разнообразни дейности, ориентирани към дискредитиране на кубински водачи, намаляването на паричните преводи, използването на ограничавания върху компании, които вършат бизнес с Куба и в непрекъснати опити да основат условия за обществен гърмеж. "

В тактиката за противопоставяне на американската интервенция кубинският президент означи нуждата да може да се плануват медийните операции, ориентирани към дискредитиране на държавното управление, както и да не се предизвикат евентуални различия по чувствителни въпроси като равния брак, расизма, насилието против дами, против животни, благосъстоянието на хората и други п.;

Кубинският водач означи още, че защото Съединени американски щати разполагат с доста средства, както и с идеологически лаборатории, те възприемат нови медийни модели. Затова в Куба беше взето решение да се създаде съответна информационна тактика, способна да се оправи с сходни провокации. Успоредно с това беше подчертана нуждата от актуализиране на информационните способи, т.е. на първо място нейното дебюрократизиране и цифровизация.

След оповестяването на новата стратегия предпочитано внимание беше отделено на производството на храни и хранителния суверенитет, което докара до промени в системата на Министерството на земеделието.

Освен това стартира работа за възстановяване на работата на недържавния бранш, паричното и валутно обединяване.

От януари 2021 година Куба анулира паралелното обращение на двата типа песо и остави единствено един тип национална валута. И от юли 2021 година се наложи да се откаже от потреблението на парични долари в обращение, което се дължи на стягането на глобите от страна на Съединени американски щати.

Наскоро вицепремиерът Рикардо Кабрисас Руис, в годишния отчет на Министерството на външната търговия и вложения, сподели, че също по този начин е належащо да се вземе поради диверсификацията и търсенето на нови пазарни ниши в съюз с недържавните форми на ръководство, с цел да могат да възстановят тези обичайни промишлености, които са жизнеспособни.

В тази връзка ръководителят на министерството Родриго Малмиерка Диас означи, че новото портфолио от благоприятни условия, съобразено с главните стратегически насоки на Националния проект за икономическо и обществено развиване до 2030 година, включва 678 плана, от които 130 са предпочитани.

Според министъра на стопанската система и планирането Алехандро Гил новата кубинска тактика за справяне с икономическата рецесия се основава на централно обмисляне. " Тази специфичност е мощна страна на нашата система, което не значи централизирано систематизиране на ресурсите. Ние подхващаме стъпки за децентрализиране на административното систематизиране на ресурсите ", означи той.

Второ, както и в Русия, в Куба се практикува и заменяне на вноса, с цел да се отбрани личното им произвеждане. Следва регулирането на пазара, главно посредством косвени способи. Четвъртият принцип на тази тактика е обвързван с обединяването на разнообразни стопански субекти както в държавния, по този начин и в недържавния бранш. Петата точка се отнася до стимулиращата роля на вътрешното търсене. Това ви разрешава да създавате работни места и да гарантирате потреблението на вътрешното търсене според от индустриалния напредък на страната.

Шестият принцип се отнася до по-голямата автономност в ръководството на бизнес бранша, което е детайл, който е необятно издирван от популацията и самите бизнесмени. Седмият детайл включва осъществяването на утвърдени и планувани основни аспекти в обновяването на ръководството и собствеността.

Осмата точка се отнася до насърчаването на конкурентоспособността посредством обезпечаване на дейно потребление на материалните и финансови запаси, както и на спестяванията като метод за повишение на успеваемостта. И последният принцип на тактиката е обвързван със зачитането на екологичната политика и устойчивото развиване.

По отношение на последното Куба интензивно вкарва възобновими енергийни източници. Предполага се, че сключването на контракти от физически и юридически лица за произвеждане на слънчева фотоволтаична сила, което в близко бъдеще ще даде стопански резултат.

Министерството на земеделието заяви на уеб страницата си, че паричните спестявания от възобновима сила демонстрират понижаване на потреблението на електрическа енергия с 2% годишно.

Националният енергиен съюз внедрява нови системи, които генерират електрическа енергия благодарение на слънчеви панели. Постигането на 37% подмяна на потреблението на електрическа енергия от възобновими енергийни източници до 2030 година е приоритет във всички браншове на страната.

Като цяло можем да кажем, че преходът към зелена сила в Куба е много обещаващ развой заради огромния брой слънчеви дни, както и опцията да се употребява силата на приливите и отливите.

Привличането на задгранични компании към кубинската стопанска система също е един от целите на новата тактика.

Известно е, че седем задгранични компании от седем страни ще взаимодействат с 51 локални компании по време на XXIII издание на Международния панаир на храните и земеделието Fiagrop 2022, който ще се организира от 4 до 8 април в изложбената площадка на Ранчо Бойерос.

Панаирът, проведен от Agroholding Company под егидата на Министерството на земеделието, Министерството на хранителната индустрия, Azcuba Sugar Company и Търговската камара на Република Куба, предизвиква развиването на бизнес връзки посредством изложби на артикули и услуги, семинари, конференции, презентации на артикули, бизнес конгреси, търгове и галерия на 1000 типа говеда.

Очевидно това събитие ще бъде от огромно значение за кубинската стопанска система след две години прекъсване поради карантинните ограничавания в страната.

Въпреки това в интернационалното съдействие съществуват известни опасности от попадане под глобите на Съединени американски щати. Например, на 21 март 2022 година федерален арбитър в Маями се произнесе против круизните кораби Carnival, Norwegian, Royal Caribbean и MSC, за които се твърди, че правят туристически интервенции в Куба сред 2015 и 2019 година, неразрешени от закона на Съединени американски щати година В своето решение арбитър Бет Блум съобщи, че макар че тези компании са получили лицензи от федералното държавно управление да транспортират жители в Куба, не им е позволено да ги употребяват за туризъм.

Освен това е поискано обезщетение на потомците на американски предприемач за потребление на терминала в Хавана, който „ бе иззет след Кубинската гражданска война за пътувания отвън позволените от закона категории “.

Туризмът е един от секторите, най-засегнати от едностранната обсада на Съединени американски щати. Тъй като генерира обилни доходи за хазната на Република Куба, Вашингтон непрестанно търси нови аргументи да ограничи визитите на чужденци, които идват като туристи.

Доналд Тръмп предприе 243 насилствени ограничения против Куба, които към момента са в действие. Между май и юни 2019 година Тръмп задейства дял III от Закона на Хелмс-Бъртън (приет през 1996 година от Бил Клинтън), който ускорява екстериториалния темперамент на икономическата, комерсиалната и финансовата обсада и разгласи ограничавания, които доведоха до отменяне на визитите на доста круизни кораби в Куба.

Това разрешава на американците да съдят на процедура всяка компания, която Вашингтон счита, че прави бизнес или печели от имущество, иззето от кубинското държавно управление.

В отговор на 24 декември 1996 година Куба одобри Закон № 80 „ Потвърждаване на достолепието и суверенитета на Куба “, който афишира Закона на Хелмс-Бъртън за противозаконен и недействителен.

Кубинските управляващи обявиха, че никакви непознати закони не могат да попречат на потреблението в полза на техния народ на благосъстоятелност, която е била национализирана навреме въз основа на решения, които са изцяло съобразени с интернационалното право.

Въпреки това, съгласно публични данни, единствено сред април 2019 година и март 2020 година вследствие на тези преследвания на Куба са били породени вреди от над 880 милиона $. Това принуждава кубинското държавно управление да употребява интензивно разнообразни форми на взаимност с други страни, с цел да отслаби въздействието на глобите на Съединени американски щати.

Несъмнено взаимните стратегически начинания в тази област с други страни, които също се оказаха под наказания и напън от Вашингтон, ще бъдат от изгода за всички участници и ще бъдат още една практическа стъпка към преустановяване на хегемонията на Съединени американски щати и установяването на многополюсен, по-справедлив международен ред.

Превод: Европейски Съюз

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР