Оперната певица Райна Кабаиванска ще поеме своя 19-и поред международен

...
Оперната певица Райна Кабаиванска ще поеме своя 19-и поред международен
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска поема своя 19-и международен майсторски клас в България

Оперната певица Райна Кабаиванска ще поеме своя 19-и подред интернационален майсторски клас, проведен от Нов български университет, оповестиха от там.

Тя идва в България на 10 септември и ще организира прослушване на претендентите, с цел да подбере 12 млади оперни артисти, с които да работи за рационализиране на вокална техника и артистична интерпретация. След това, на 29 септември от 19 ч. ще се организира и галаконцерт на лауреатите в Софийската опера и балет.

Вчера, 29 август, Кабаиванска бе посрещната от публиката в Арена ди Верона с възторжени аплаузи. Там тя бе почетен посетител за 500-ия театър на един от огромните дириенти в актуалния оперен свят Даниел Орен.

В тържествената вечер във Верона Орен дирижира " Тоска ". Водещата роля бе изпълнена от световноизвестното сопрано от китайски генезис Хюи Хе. Тя се изявява във всички най-големи международни оперни театри, а в Арена ди Верона взе участие за 15-и следващ сезон. Хюи Хе е първата (и единствена засега) азиатка, канена за " Тоска " в " Ла Скала ", Милано.

През 2002 година Райна Кабаиванска е в Театро Реджо ди Парма за своята последна " Тоска " на италианска сцена. За да дебютира в ролята, там е и Хюи Хе. Великата примадона образова младото сопрано.

" Трябва доста да благодаря на госпожа Кабаиванска за всичко, на което ме научи. Тя ми оказа помощ да схвана, че с цел да бъда своята героиня, би трябвало да мисля като нея. Научи ме да тълкувам и да предавам страстта на публиката ", споделята младата певица.

Поводът Кабаиванска да бъде измежду почетните посетители на спектакъла във Верона е дългогодишното креативно партньорство в диригента Даниел Орен, което стартира още през 1980 година в Римската опера с " Манон " от Масне и продължава повече от 20 години във всички огромни италиански театри с " Адриана Лекуврьор ", " Тоска ", " Мадам Бътерфлай ", " Веселата вдовица ", " Фалстаф ", " Манон Леско ", " Роберто Деверьо ".

 Райна Кабаиванска, Лучано Павароти и Даниел Орен
© Teatro dell'Opera di Roma

Райна Кабаиванска, Лучано Павароти и Даниел Орен

Исторически са спектаклите им на " Тоска " в Римската опера през 1990 година с присъединяване и на Лучано Павароти. Особено поклонение Орен изпитва към превъплъщението на Райна Кабаиванска в облика на Адриана Лекуврьор. " В продължение на 20-25 години, в които представяше тази роля, Райна Кабаиванска бе единствената и най-голяма Адриана ", споделя той.

Кабаиванска дебютира като Адриана Лекуврьор през 1968 година в " Театро реджо ди Парма ". Под диригентството на Орен я извършва в Римската опера, " Ла Фениче " във Венеция, " Карло Феличе " в Генуа, " Верди " в Триест, " Сан Карло " в Неапол и Театро реджо Торино, където е и последната Адриана на певицата през 1994 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР