Операцията по освобождаването на кораба Vera su, заседнал край Камен

...
Операцията по освобождаването на кораба Vera su, заседнал край Камен
Коментари Харесай

Силен вятър блокира освобождаването на заседналия кораб край Камен бряг

Операцията по освобождението на кораба " Vera su ", затънал край Камен бряг, няма да се реализира и през днешния ден. Причината е все по-лошото време. Цяла заран вали дъжд, вятърът е плевел. Плавателният съд е затънал в Яйлата от 10 дни, предава Нова тв.
Още по тематиката
Вълните през днешния ден са по-големи от миналите дни. Част от тях доближават горната част на палубата, където към момента се намира 9-членният екипаж на плавателният съд. Надеждата е, че в петък ще се отвори прозорец за работа на екипите и ще стартира работа по подсилване на кораба, след което разтоварване на част от азотния тор.

Горивото на кораба е източено, в него има толкоз, едвам се задоволят потребностите на екипажа.

" Няма закрепени периоди за изтеглянето, въпрос на оценка на риска е, защото законите плануват страната да се намеси, в случай че има заплаха за популацията. Първо се следи за човешкия живот, за околната среда и след това за кораба ", разяснява пред Българска национална телевизия капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциацията на морските капитани.

" Генерален проект за спешни дейности има, нужно е той да се актуализира ", разяснява още капитан Димитров. Според него би трябвало да се плануват и средства за осъществяването на подобен спешен проект.

По преценка на капитан Димитров ще би трябвало да бъдат разтоварени 300-400 тона от товара на кораба в предната му част, с цел да може да бъде изтеглен с влекачи.

" Не съм сигурен, че уволняване в разгара на рецесия, която човек би трябвало да ръководи, би помогнало ", сподели по тематиката евродепутатът Андрей Новаков, разяснявайки решението на министъра на превоза да уволни изпълнителния шеф на ИА " Морска администрация " Живко Петров поради заседналия транспортен съд.

Новаков насочи рецензии към президента Румен Радев поради неналичието на реакция от негова страна.

" Без да съм водолаз или капитан на транспортен съд, знам, че твоята работа е да създадеш организация и среда, в която специалисти да вземат решения. Първата вест в уеб страницата на bTV по тематиката е от 20 септември. Тази за основаването на спешен щаб е от 28 септември. Ако за 8 дни не си съставил щаб поради някогашните ръководещи или неприятното време, има въпроси, на които би трябвало да отговориш ", сподели той.

Според евродепутата страната ни би трябвало да потърси помощ извън за оправянето с рецесията.

" Не е належащо да притежаваш техника, която да се оправя с сходни обстановки, които се случват един път на 5 или 10 години. Европейската организация за морска сигурност съществува поради това, тя третира даже нефтени разливи и не знам някой да я е търсил. Ако имахме известност на това държавно управление в Турция и съответна реакция, техника щеше да е пристигнала в границите на 24 часа, както щеше да се случи преди година ", съобщи още евродепутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР