Операцията на МВР, при която бяха задържани експремиерът Бойко Борисов,

...
Операцията на МВР, при която бяха задържани експремиерът Бойко Борисов,
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Питам се доколко са компетентни юристите в МВР

Операцията на Министерство на вътрешните работи, при която бяха арестувани експремиерът Бойко Борисов, пиарката му Севдалина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов, поражда подозрения в компетентността на юристите в министерството. Това съобщи пред NOVA NEWS доцент Наталия Киселова, учител по Конституционно право в Софийския университет.

" През последните 48 часа си задавам два въпроса. Първият е до каква степен са способени юристите в Министерство на вътрешните работи? И вторият - какъв брой способени са тези хора, които се занимават с имиджа на държавното управление? И отговорите не са доста радостни. И с сътрудници, и със студенти си приказваме, че са очаквали повече подготвеност и са разочаровани. " - разяснява тя.

" Ако обвиняването им е в качеството им на длъжностни лица - да, би трябвало да има следовател при провеждането на следствие ", уточни Наталия Киселова по отношение на напомнянето на адвокати, че членове на министерския съвет може да бъдат разследвани единствено от следователи, не от полицейски чиновници.

" Ако би трябвало да бъдем справедливи - първо Министерство на вътрешните работи влезе без белезници. Имаме едно почтително, не унизително отношение към хора, които са очевидци и вероятно ще станат обвинени. Няма ориентирано оръжие. Министерство на вътрешните работи от тази позиция си е научило урока. Но това не е задоволително - би трябвало да има задоволително данни, с цел да могат да убедят прокуратурата. " - акцентира преподавателката в СУ.

Според нея осъществяване на следствие по " необходимост " е въпрос на преценка.

" Ако деликатно четем Наказателно-процесуален кодекс - става дума за прикриване на следи, загуба на следи или нещо, което не може да се повтори и е неповторимо. Оттук и въпросът дали всички тези дейности са неповторими. Сигурно е допустимо да бъдат повторени и обискът, и огледа. Или е въпрос на тактичност на полицията в следствието. " - разясни тя.

Киселова разяснява и изказванието на Борисов към този момент е бил викан в ГДНП по тъкмо такива обвинявания през декември по изказвания на Васил Божков.

" Става дума за обвинявания или сходни въпроси? От прокуратурата ли се знае, че е формирано и досъдебно произвеждане по изказванията на господин Божков? Защото, в случай че е формирано - това ще бъде част от процесуално-следствените дейности в едно към този момент формирано произвеждане. А в другия случай - ще е съображение да се образува независимо произвеждане. " - означи тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР