Операта Чичовци по едноименната повест на Иван Вазов ще бъде

...
Операта Чичовци по едноименната повест на Иван Вазов ще бъде
Коментари Харесай

"Чичовци" за първи път на сцената на Софийската опера тази вечер

Операта " Чичовци " по едноименната повест на Иван Вазов ще бъде сложена за първи път на сцената на Софийската опера довечера.

С премиерата на спектакъла се означават и 100 години от рождението на композитора Лазар Николов.

Писателят Георги Господинов е част от екипа на " Чичовци ". 

Любопитно е, че в действието не се развива в Джаковото кафене, разказано от Вазов, а в първокласен санаториум за рехабилитация на чичовците, които са се усамотили да бърборят.

Операта е основана от Лазар Николов през 1971 година, а слагането ѝ  на сцената не е било елементарно, описа шефа на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който е и режисьор на „ Чичовци “:

" Четири диригенти, вземаха тези ноти и споделяха - това не е за нас, това не може да се изпее, кой ще го изсвири, кой ще го слуша. Истината е, че музиката на Лазар Николов не е тази музика като някои наши класици, композитори. Това е един новатор, който беше упрекнат за педант в българската музика, мъчно допускан до по-големите йерархии ".

Писателят Георги Господинов също е част от екипа на „ Чичовци “. Той е създател на къс спомагателен текст, който ще насочва публиката към всяка една картина от действието. 
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР